Sabtu, 26 Mei 2018

Masak Lemak Cili Padi Ketam


Sebenarnya hari ini yakni hari jadi aku Masak Lemak Cili Padi Ketam


Sebenarnya hari ini yakni hari jadi saya. Telah setahun lagi usia meningkat. Walaupun kita biasa mendengar yang umur hanyalah sekadar angka, tapi aku melihatnya sebagai baki umur yang kian pendek. Semoga Tuhan memperlihatkan aku dan kita semua petunjuk dan hidayahNya. Berbalik pada hari jadi saya, memang sangat terharu dengan ingatan rakan rakan pejabat khasnya Radzuan yang kami panggil dengan Wan kerana telah membelikan kek sempena hari jadi saya. Beliau memang sangat prihatin dan selalu cuba mengembirakan hati mitra kawan. Itu lantaran Wan disenangi oleh ramai rakan sepejabat. Terima kasih tidak terhingga. 

Malam tadi, Hubby juga menciptakan kejutan dengan memperlihatkan hadiah brooch yang sangat cantik. Sebetulnya telah agak usang kami tidak mengamalkan proteksi hadiah. Sekadar ucapan hari jadi dan keesokannya, keluar makan malam dengan semua anak anak. Itulah hingga aku bertanya siapa yang beri hadiah ini. Yang bahwasanya aku pun terlupa akan hari jadi sendiri.


Sebelum masuk belahan resepi, jom kita baca tazkirah Zohor Ustaz Najhan kitab Ayyuhal Walad iaitu Nasihat Imam Ghazali ke 20 iaitu Ikhlas. Apa erti ikhlas? Ikhlas ialah segala amalan mu hanya untuk Allah. Dan hati tak rasa bahagia jikalau mendapatkan kebanggaan dan tak terkesan dengan kecaman mereka. Perbetulkan hati kita kerana hati daerah pandangan Tuhan pada seseorang. Tuhan hanya pandang hati manusia. Bukan jasad dan anggota tubuh manusia. Kena kukuhkan hati iaitu dasar hati. Dasar yang betul dan jernih. Add caption

Ikhlas ialah jikalau engkau jadikan semua amalan mu hanya untuk Allah. Khasnya ibadah. Hati engkau tak terasa apa apa jikalau dipuji atau dicela. Hati tak terkesan dengan apa apa kebanggaan atau celaan manusia. Malahan kita tak suka orang puji. Dan tak rasa hina atau kecil hati jikalau dicerca. Bila kita tahu samada kita buat sesuatu untuk Allah? Ianya jikalau kita sanggup respon dari orang lain. Ketika itulah, kita akan tahu keikhlasan kita yang sebenar.

Sekarang kita ubah ke topik kuliner pula. Saya teringat yang kini ini tengah bulan penuh atau bulan mengambang. Kaprikornus ketam akan berisi padat. Sempat lagi pesan semoga hanya membeli ketam betina. Ketam betina mempunyai bentuk ibarat tiga segi bawah perut yang agak lebar. Jom layan resepi Masak Lemak Ketam aku pada hari ini. Masak Lemak mesti berkuah pekat, barulah sedap. 


Sebenarnya hari ini yakni hari jadi aku Masak Lemak Cili Padi Ketam

Masak Lemak Cili Padi Ketam
Oleh:

Bahan bahan:
5 ekor ketam betina
6 tangkai cili padi kampung
2 inci kunyit hidup
Garam
Daun kunyit - hiris
1 kotak santan kotak

Cara cara:
Cili padi dan kunyit dihiris kecil dan ditumbuk lumat. Masukkan garam untuk memudahkan materi tumbuk menjadi lumat.
Masukkan materi tumbuk dalam kuali dan nyalakan api. Dikacau seketika sebelum dimasukkan santan dan air bagi mengakibatkan santan cair. Bila santan hampir mendidih, masukkan ketam.
Setelah ketam masak, masukkan pula santan pekat. Akhir sekali, masukkan daun kunyit.


Sebenarnya hari ini yakni hari jadi aku Masak Lemak Cili Padi Ketam

Nota:
Untuk kuliner udang atau ketam, aku tak letak asam keping.

Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon