Isnin, 14 Mei 2018

Masak Tempoyak Ikan Kelah

Hari ini saya sempat meluangkan masa menghadiri kuliah zohor Ustaz Aiman Mohd Shafie. Ustaz memulakan dengan menyebut berkenaan Yang Mahakuasa akan memuji muji mereka yang hadir majlis ilmu di hadapan Allah. Orang yang hadir majlis ilmu sangat dikenali oleh penduduk langit. Sekiranya kau mahu menghitung nikmat Allah. Nescaya Kami tak akan bisa menghitung nya. 

Surah Az zumar ayat 42 diceritakan secara ringkas insiden yang berulang setiap hari iaitu insan dibahagi kepada dua kumpulan. Pertama sekumpulan yang mati apabila datang tamat hidup kematian. Kedua ialah orang yang tidur, belum datang ajalnya. Ianya mati kecil kerana roh terpisah dari jasad. 

Kedua duanya ialah mati. Terdapat perbezaan iaitu Yang Mahakuasa halang roh kumpulan pertama kembali ke dalam jasad mereka. Mereka telah berpindah ke alam gres iaitu alam barzah. Kumpulan kedua, mati sementara dan Yang Mahakuasa menghantar kembali roh ke jasad masing masing sehingga datang tamat hidup untuk setiap seorang. Setiap malam bila kita tidur, kita telah dimatikan dan saat bangkit telah dihidupkan semula. Itu alasannya ialah kita kena baca doa sebelum dan selepas bangkit dari tidur. 

بِسْمِكَ اللّهُمَّ اَحْيَا وَاَمُوْتُ

BISMIKAL LOOHUMMA AHYAA WA AMUUTU 
Ertinya: Dengan nama-Mu ya Yang Mahakuasa saya hidup dan saya mati. 

Dengan membaca doa diatas saat akan tidur, supaya Yang Mahakuasa SWT selalu melindungi dan menjaga tidur kita hingga fajar tiba. Dan doa selepas bangkit tidur. 

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِىْ اَحْيَانَا بَعْدَمَآ اَمَاتَنَا وَاِلَيْهِ النُّشُوْرُ

AL HAMDU LILLAAHIL LADZII AHYAANAA BA'DA MAA AMAA TANAA WA ILAIHIN NUSYUUR
Ertinya: Segala puji bagi Yang Mahakuasa yang telah menghidupkan kami setelah kami mati (membangunkan dari tidur) dan hanya kepada-Nya kami dikembalikan

Proses ini berulang setiap hari. Kenapa perlu dihidup dan dimati setiap hari? Dalam surah Al Mulk ayat kedua, Yang Mahakuasa yang telah mengakibatkan kematian dan kehidupan. Untuk Yang Mahakuasa uji siapakah antara kau yang terbaik amalannya. Tidak dikatakan paling banyak amalannya. Yang difokus pada amalan ialah pada kualiti bukan kuantiti. Surah Al Mulk mestilah dibaca setiap malam sebelum kita tidur. Jadikan ini amalan seumur hidup. 

Di Padang Mashyar nanti amalan insan baik dan jelek akan ditimbang yang mana lebih berat. Amalan sikit tapi beratnya mungkin menyerupai batu. Sedang ada amalan yang banyak tapi timbangan ringan menyerupai kapas sahaja. Makara kualiti amalan sangat penting. 

Dalam ibadah korban surah Al Hajj apabila insan melaksanakan korban, tiada ada sedikit daging akan hingga pada Allah. Tiada setitis darah akan hingga pada Allah. Apa yang Yang Mahakuasa lihat ialah kualiti taqwa dari kau setelah melaksanakan ibadah korban. Ini yang kita perlu sama sama cari sementara nyawa masih di badan. Sementara Yang Mahakuasa masih mengembalikan roh ke jasad kita setiap hari. Ikan kelah menyerupai mana yang anda tahu ialah ikan yang berasal dari air sungai di atas gunung atau bukit. Jika kena teknik, ianya boleh ditangkap dengan memakai tangan sahaja kerana ikan kelah sangat jinak. 

Jika ada yang ingin bermain dengan ikan kelah, bolehlah kunjungi resort kepunyaan sobat saya iaitu Lembah Temir Eco Resort di Raub. Resort ini ada keluar dalam TV3 gres baru ini. Ikan Kelah yang dibela tidak akan beranak kerana ia memerlukan persekitaran semulajadi untuk beranak menyerupai air sungai mengalir dan juga kerikil batu untuk ikan menghempas/menggesel perutnya. Lebih kurang begitu lah yang telah saya baca. 

Ikan kelah yang ini juga terdapat banyak telur di dalam perut. Hati jadi sebak bila melihat telur ikan kelah ni. Hanya Yang Mahakuasa sahaja yang tahu apa yang saya fikirkan saat itu. Sewaktu saya sedang mengandung anak pertama, saya terbaca satu artikel dalam surat khabar di mana mereka memanggang ikan kelah yang segar selepas di pancing. Tapi masa itu, tak tahu lah pulak ikan ni jenis spesis yang mahal. Kalau ikan kelah liar, boleh mencapai RM1000 seekor. 

Ikan kelah kalau digoreng, jangan dibuang sisik kerana ianya sedap akan garing menyerupai keropok. Tapi saya belumlah lagi mencubanya. Hari ini, saya hanya memasak tempoyak. Hubby sangat suka sehingga beliau menghirup hirup kuahnya. Arwah Bonda Mertua selalu juga memasak tempoyak memakai ikan sungai. Lagi pulak, ikan kelah tidak berasa hanyir sebaliknya isinya anggun menyerupai mana rasa ikan air tawar. Hahahaha kalau dah ikan sungai, tak kan lah rasa macam ikan maritim pulak. Aduhaaai...

Jom layan video dalam Instagram dan youtube channel di SINI untuk video berdurasi lebih panjang. Bagi yang belum follow facebook , boleh klik link di SINI. Jom pakat ramai ramai mencuba resepi ini. Jangan lupa like dan share ya...
Masak Tempoyak Ikan Kelah
Oleh:

Bahan bahan:
1 ekor ikan kelah
1 tangkai cili merah
3-4 tangkai cili padi kampung
1 sudu besar tempoyak
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit gula - alasannya ialah guna tempoyak lama
Timun - saya tak letak alasannya ialah tak ada stok

Cara cara:
Hiris dan tumbuk cili merah, cili padi dan serbuk kunyit sehingga halus. Masukkan tempoyak dan gaul rata.
Masukkan materi tumbuk ke dalam periuk dengan air secukupnya. Air boleh ditambah lagi kalau agak agak belum cukup. Seeloknya kuah jangan terlalu cair.
Masak sehingga hampir mendidih, gres dimasukkan ikan. Masak sehingga ikan masak. Masukkan garam dan gula secukupnya. Jika diguna tempoyak baru, tak perlu dimasukkan gula kerana masih ada rasa manis. Bolehlah angkat dan sedia untuk dihidangkan.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon