Ahad, 27 Mei 2018

Nasi Ayam Istimewa

Telah agak usang aku tidak menyediakan nasi ayam Nasi Ayam spesial

Telah agak usang aku tidak menyediakan nasi ayam. Memang berhajat sangat tetapi kena tunggu, anak anak balik gres berbaloi memasak. Nasi Ayam hari ini disediakan oleh Nana memakai resepi Nasi Ayam spesial di SINI. Untuk Sambal Cili pula aku memakai resepi yang dikongsi oleh adik saya, Cik Su di SINI. Tapi aku hanya menciptakan separuh sahaja. 

Percayalah selain nasi dan ayam, Sambal Cili sangat memainkan peranan dalam memilih keenakan Nasi Ayam. Tak habis habis aku memuji keenakan Sambal Cili sendiri. Hahaha hinggakan Nana kata ala Mama puji sambal tu alasannya ialah Mama yang sediakan sendiri. Jika makan kat gerai Nasi Ayam Kak Laily, aku niscaya menambah nambah Sambal Cili. Nasi Ayam Kak Laily memakai air perahan limau kasturi sepenuhnya untuk mengisar cili. Boleh klik di SINI. Kalau mahu sedap, jangan masukkan air langsung.

Telah agak usang aku tidak menyediakan nasi ayam Nasi Ayam spesial

Semalam merupakan hari pertama Nana melaporkan diri bertugas di Hospital Sg Buloh. Balik dari hospital, beliau ke kedai runcit bersama Boy untuk membeli materi bahan untuk memasak nasi ayam. Makara ianya siap dah agak lewat. Kami makan selepas solat Maghrib. Makara aku tak ialah ambil gambar. Gambar yang diambil ni pun sekadar untuk mengisi entri kali ini. Gambar yang anggun akan terhasil apabila menpunyai cahaya semulajadi yang cukup. Makara kalau nak tengok gambar step by step penyediaan, bolehlah klik link entri yang sertakan di atas. Sejak Nana pindah ke sini, rasa berselera makan bila Nana memasak, kerana dah usang tak makan kuliner orang. Maksud saya, home cooked. 

Jom layan resepi yang aku gabungkan di mana Sambal Cili memakai resepi dari Cik Su. Resepi ini tidak memakai bawang putih ibarat kebanyakan resepi... 

Telah agak usang aku tidak menyediakan nasi ayam Nasi Ayam spesial

Nasi Ayam spesial
Oleh:

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
Untuk rebus
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - diketuk

Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia - ketuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
Sedikit madu

Cara cara:
Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan bawang putih yang ditumbuk dengan halia yang diketuk. Rebus sehingga ayam masak.

Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng sampai keemasan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan. Kuah lebihan perapan ayam akan dipakai untuk menciptakan Kuah Kicap.

Tips: Ayam hanya digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut.

Telah agak usang aku tidak menyediakan nasi ayam Nasi Ayam spesial

Untuk Nasi
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
Air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 kuntum bunga lawang
2 buah pelaga
1 batang kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 -3 helai daun pandan
Pewarna kuning

Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih sampai garing.

Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak ibarat biasa.

 
Untuk Sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris
Ubi kentang - potong dadu, opsyenal

Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.


Sambal Cili
5 tangkai cili merah - yang saiz panjang
1 biji buah tomato
2 sudu besar cuka 
1 1/2 sudu kecil garam halus
2 sudu besar gula pasir 


Masukkan kesemua materi di atas di dalam blender dan kisar sehingga hancur. Tak perlu masukkan air. Hanya memakai blender secara pulse (on and off) sahaja. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan. 

 
Untuk Kicap
Kicap manis cap kipas udang
Air rebusan ayam
Kuah lebihan perapan ayam
Sos cili
Sos tomato
Gula - jikalau perlu
Garam - jikalau perlu


Masak kuah lebihan perapan ayam dengan air rebusan ayam. Masukkan kicap manis, gula dan garam secukup rasa. Masak sehingga mendidih.



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon