Khamis, 17 Mei 2018

Pulut Kuning Lembut Lemak Dan Anggun Berkilat

Pulut Kuning Lembut Lemak dan Cantik Berkilat Pulut Kuning Lembut Lemak dan Cantik Berkilat

Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin. Saya kagum melihat kegigihan ia berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, aku menjadi teringin untuk membuatnya. Maklum kalau dibeli, harga satu bekas adalah RM15. Kaprikornus lebih jimat kalau dibentuk sendiri. 

Kebetulan pula, besan kami tiba beraya. Kaprikornus aku memberitahu Nana yang aku ingin memasak pulut kuning dan rendang ayam saat kami merancang sajian yang ingin disediakan. Menu lain lain, Nana dan Juita dengan dibantu oleh Boy yang menyediakan.  

Pulut Kuning Lembut Lemak dan Cantik Berkilat Pulut Kuning Lembut Lemak dan Cantik Berkilat

Boleh klik untuk melihat langkah demi langkah secara bergambar yang aku sediakan di SINI dan SINISaya berguru dari abang ipar aku yang santan perlu masin, supaya bila bergaul dengan pulut, akan menjadi secukup rasa. Mesti masin "pperak", kalau istilah orang Kelantan. Seolah masin yang terlebih masin atau sangat masin lah. 

Saya mengesyorkan anda mencuba menyediakan sendiri Pulut Kuning kerana kalau dulu dulu, pulut kuning disediakan oleh orang renta tua. Kita tak ambil peduli nak belajar, bila dah tak ada orang renta tua, kitalah yang kena menyediakan sendiri pulut kuning bagi mengekalkan makanan tradisi orang Melayu. 

Pulut kuning hari ini dimakan dengan dicicah dengan Rendang Ayam. Entah kenapa rendang ayam aku hari ini rasa tersangat win. Mungkin rendang ayam paling sedap tahun 2017. Hahaha kerana aku belum lagi memasak rendang tahun ini. 

Rendang ayam ini telah dibentuk sedikit modifikasi. Tunggukan bila aku update blog untuk resepi dan juga video penyediaannnya. Jom layan resepi yang aku tulis semula di bawah ini dan layan video yang telah aku kongsikan dalam Instagram untuk video penyediaan dan juga youtube channel di SINI dan untuk video Pulut kuning di SINI. Bagi yang belum follow facebook , boleh klik link di SINI.

Pulut Kuning Lembut Lemak dan Cantik Berkilat Pulut Kuning Lembut Lemak dan Cantik Berkilat

Pulut Kuning Kukus Yang Lembut
Oleh:

Bahan bahan:
500 gram beras pulut susu
1 keping asam keping - untuk mengakibatkan pulut berkilat
1 sudu besar kunyit serbuk - opsyenal
1 inci kunyit hidup - tumbuk dan tapis air
1 -2 cawan santan pekat - boleh tambah
1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Pewarna kuning telur 
Sedikit minyak masak, kalau guna santan kotak - opsyenal

Cara cara:
Basuh beras pulut dan tos airnya. Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Kacau kacau supaya warna rata. Lepas tu, gres masukkan air dan rendam beras pulut dengan asam keping selama 1 - 2 jam, bergantung kepada jenis beras pulut. 

Jika beras pulut susu, sekejap sahaja sudah memadai. Semasa direndam kacau beberapa kali supaya warna sekata. Boleh juga masuk sedikit minyak masa merendam pulut.


Panaskan pengukus sampai air mendidih. Tos beras pulut. Masukkan ke dalam periuk pengukus yang telah dilapikkan daun pisang atau daun pandan.  

Ketika dikukus, kacau sekali sekala supaya ianya masak sekata. Kukuskan selama 20-25 minit atau sehingga masak. 


Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar. Tuangkan santan yang telah digaulkan dengan garam sehingga santan semua mencakup pulut. Biarkan dalam 5 minit biar santan menyerapkan ke dalam pulut. 

Setelah itu, kacau dan arung pulut dan santan tadi selama 10-15 minit sehingga sebati dan nampak seakan-akan berminyak. Pastikan tiada pulut yang berketul. Jika rasa kurang santan, boleh tambah santan dan kacau lagi sampai sebati. Kacau saat pulut dan santan masih panas. Jika telah sejuk, kurang menjadi dan pulut mungkin akan menjadi keras.

Masukkan semula pulut ke dalam periuk kukusan dan kukus lagi sekali selama 15-20 minit atau sehingga masak. 

Boleh tutup api dapur dan masukkan dalam mangkuk besar. Taburkan sedikit gula dan kacau rata bagi mengakibatkan pulut bersinar cantik.


Nota:
Ada juga yang memasak santan terlebih dahulu, sambil dikacau supaya tidak pecah minyak. Tuang ke atas pulut. Tak perlu dikukus lagi. 

Ada juga yang memasukkan santan cair dahulu dan kukus kali kedua. Kemudian masukkan pati santan yang dicampur dengan garam dan digaul dengan pulut saat panas. Pulut siap. Pulut panas akan memasakkan santan. 

Pulut kuning yang sedap perlu ada rasa masin dan manis yang seimbang. 


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon