Selasa, 8 Mei 2018

Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap

Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap

Setiap klik atau setiap minit, angka page view di blog saya akan menawarkan peningkatan ratusan sampai ribuan. Tetapi blog saya agak sunyi sepi. Tidak ramai yang komen di blog, like di Instagram atau like di facebook menyebabkan saya sangat sunyi dan tidak ada semangat untuk menulis. Terasa seolah syok sendiri dan bersendirian. 

Tapi bila ada yang PM menanya khabar atau mengucapkan terima kasih, semangat yang ke maritim akan kembali segar. Hmm tapi kenapa ya, semua ibarat segan segan untuk like atau meninggalkan komen. Boleh saya tahu kalau ada lantaran sebab tertentu. OK saya sangat berharap sokongan anda untuk saya terus menulis. Makara jangan segan segan lagi tau. 

Sekarang kita sentuh sedikit pecahan perkongsian ilmu untuk santapan minda. Demi masa bergotong-royong insan dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan berzakat soleh dan berpesan pesan dengan kebenaran. Saya sangat bersyukur kerana Yang Mahakuasa telah menawarkan jalan yang benar kepada saya. Tidak membiarkan saya terus terleka dengan keindahan dunia yang melekakan. Saya masih diberi peluang untuk mengisi masa yang ada untuk memperbanyakkan bekalan. Bukan diri kita yang hadir ke majlis majlis ilmu sebaliknya Yang Mahakuasa yang menggerakkan hati kita. 

Ketika kuliah Zohor di surau daerah saya bekerja, Ustaz Aliff memberitahu insan yang beriman tidak ramai. Diberikan pola mereka yang hadir ke majlis majlis agama juga tidak ramai. Ustaz menyebut berapa ribu staf yang bekerja di sini tapi hanya beberapa orang sahaja yang hadir ke surau untuk mendengar kuliah dalam majlis ilmu. 

Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap

Dari situ kita boleh bayangkan betapa ramai lagi di luar sana yang masih tidak dibukakan hati untuk hadir majlis ilmu. Namun begitu, kena ingat bahawa hati gampang dibolak balik, kena sentiasa dijaga dengan memperbanyakkan berdoa. Ada kala kita menjadi malas dan berat untuk melaksanakan kebaikan ibarat solat berjemaah di surau dsb. Ada kalanya kita melengah lengahkan waktu solat. 

Sungguh menyeramkan bila ustaz menyebut ketika kita melaksanakan maksiat, akidah keluar dari kita. Andainya kita dijemput mengadap Illahi ketika itu, maknanya mati tak kala tiada akidah dalam diri. Nauzubillah. Destinasi kita ialah syurga sedang syurga ialah untuk orang beriman dan berzakat soleh. Peringatan ini ialah untuk kita semua termasuk saya sendiri.

Kali pertama saya memasak Sambal Telur Pecah Bercili Pedas. Ianya ala ala Scramble Eggs tapi versi Melayu di mana adanya cili bawang belacan dsb. Saya alah dengan belacan jadi kebanyakan resepi saya tidak memakai belacan. Kalau anda boleh makan belacan, rasanya niscaya lagi sedap kerana adanya perisa udang geragau dalam belacan. 

Yang seronoknya, bila melihat anak anak berebut rebut menceduk lauk Telur Pecah ni sampai sekejap jer dah licin pinggan. Sekali sekala menciptakan kelainan, itu yang sanggup menbangkitkan selera anak anak. 

Jom layan resepi gampang dan yang niscaya sedap. Jangan lupa layan video di Instagram untuk melihat video penyediaan kuliner yang saya kongsikan di blog...

Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap

 Sambal Telur Pecah Bercili Pedas
Oleh:

Bahan bahan:
4 biji telur
Garam

Bahan tumbuk:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3-4 tangkai cili padi kampung 
4 tangkai cili merah dan cili hijau
Belacan - opsyenal

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis materi tumbuk sehingga wangi. Tuangkan telur dan biarkan seketika sebelum dikacau. 

Masukkan garam secukup rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap Sambal Telur Pecah Bercili Pedas Yang Sedap
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon