Rabu, 23 Mei 2018

Sambal Tumis Udang Untuk Berbuka Puasa
 Haa inilah kuliner yang saya nak kongsikan hari ini Sambal Tumis Udang Untuk Berbuka PuasaSambal tumis udang. Haa inilah kuliner yang saya nak kongsikan hari ini. Tapi sebelum tu, kita tengok kepingan kuliah Subuh Ustaz Basri di Surau Ad Dhuha surah Al Mulk. Saya tidak menulis berkenaan tafsir tapi hanya ingin kongsikan antara petikan yang sempat saya catat semasa kuliah tersebut yang sangat memberi motivasi pada saya, iaitu kelebihan surah Al Mulk yang menjadi peguambela kita dan juga kepingan rezeki. Ustaz menyebut 2 hadis berkaitan surah Al Mulk di mana Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga.” Ulama berkata: “Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari final zaman di hadapan Tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka.” Surah Al Mulk hendaklah dibaca secara istiqamah dengan menyebabkan membacanya sebagai amalan kehidupan seharian.  Haa inilah kuliner yang saya nak kongsikan hari ini Sambal Tumis Udang Untuk Berbuka Puasa

Ulama berkata: “Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan sehabis membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk.” Surah ini ditutup dengan suatu pernyataan yang harus kita renungi bersama: “Katakanlah (Muhammad), Terangkanlah kepadaku, jikalau sumber air kau menjadi kering, maka siapa yang akan memberimu air yang mengalir?” Bayangkan bagaimana jikalau ini berlaku? Berapa usang insan boleh bertahan tanpa air? Dulu saya selalu mendengar arwah Bonda membaca surah ini. Arwah memang menghafal banyak surah surah dan doa doa semasa berbelas tahun tinggal di Pondok Pasir Tumbuh. Hahaha dah melencong sikit ya. 

Sambung lagi dari kuliah tadi di mana Allah sebut perihal rezeki yang kita semua dok risau. Tuhan boleh bagi rezeki pada siapa yang Tuhan kehendaki. Dengan mengingati bahawa kuasa mutlak ada pada Allah, akan menyebabkan kita orang yang senang dan damai menjadi hamba Allah. Ini ialah kerana kita yakin semua berlaku dengan ketetapan yang ada pada Allah. Kita tak perlu risau kerana yang memilih rezeki kita ialah Tuhan semata, bukan boss. Tuhan memberi motivasi supaya kita tidak risau akan apa yang Tuhan akan beri pada kita. 

Perkara paling penting pada orang Islam ialah untuk memikirkan kasus yang jauh sehingga akhirat. Fikir akan kehidupan selepas mati. Mati ialah suatu yang sangat memberi motivasi bukan melemahkan. Dengan mengingati mati, kita akan memakai harta yang ada ke jalan sebaiknya. Harta yang ditinggal pada anak isteri tak boleh memberi manafaat bila kita mati. Itulah lantaran orang yang mati meminta satu ketika untuk balik ke dunia bagi memberi sedekah semua harta yang ada. 

Allah menyebut siapa paling baik amalannya. Bukan paling banyak amalannya. Contoh, Bagaimana untuk jadikan Ramadhan ini lebih baik dari sebelum nya. Contoh baca Al Alquran dengan tafsir sekali. Kalau tahun sebelumnya hanya baca Al Alquran sahaja, tahun ini kita lakukan sedikit peningkatan. Jika sebelum ini tidak sempat khatam, tahun ini cuba dengan cara membaca 5 helai dari setiap waktu solat sebagai seni administrasi untuk kita khatam Al Quran. Cari masjid yang imam terawihnya yang boleh menawarkan satu perasaan dalam solat kita, bukan masjid yang menciptakan solat terawih 8 atau 20 rakaat. 

Begitu juga bila ada ilmu, kita tahu apa yang dikatakan terbaik. Contoh, seni administrasi dengan melewatkan bersahur dan paling cepat berbuka akan menawarkan pahala yang lebih pada kita. Nabi Muhammad SAW menyebut dunia, hanyalah jambatan bagi akhirat. Anggaplah dunia tak ada apa. ianya hanya jambatan untuk dilalui sahaja, bukan untuk kawasan tinggal. Dunia hanya kawasan bercucuk tanam. Kita memerlukan teknik dan seni administrasi untuk menjadi seorang yang paling baik amalannya. Setakat ini dahulu, semga bermanafaat dan jikalau masih belum mengamalkan membaca surah Al Mulk sebelum tidur, jom amalkannya hari ini juga..

Berkenaan kuliner pula, saya hanya meminta Hubby membeli sedikit sahaja udang untuk dimasukkan dalam sayur goreng campur. Tapi bila dibuka plastik yang dibawa balik, ooh banyak lah juga. Memang udang segar boleh disimpan tapi bila dah disimpan tu, rasanya dah lain. Hubby mencadangkan supaya saya menyediakan Sambal Tumis Udang. Saya suka sangat jikalau diberitahu apa perlu dimasak. Tak payah pening pening kepala nak fikir apa nak dimasak. Pada mulanya Hubby mencadangkan supaya saya memasak lemak udang. Tapi bila diberitahu yang saya telah memasak lemak ayam, dicadangkan supaya saya menyediakan Sambal Tumis. Sambal Tumis memang win di rumah ini, selain dari Paru Goreng Berlada. Kalau ke Bazar Ramadhan, Hubby dan anak anak akan mencari Paru Goreng Berlada. Haa inilah kuliner yang saya nak kongsikan hari ini Sambal Tumis Udang Untuk Berbuka Puasa

Cara saya menyediakan sambal tumis mungkin berbeza sedikit dengan orang lain kerana saya menggoreng udang terlebih dahulu. Ini ialah cara keluarga mertua saya bila menyediakan sambal tumis udang. Walaupun udang ialah kuliner maritim yang manis namun saya terasa sedikit hanyir jikalau udang terus dimasukkan ke dalam sambal. Jika dimasak lama, udang pula akan menjadi kecut dan tak cantik. Jom layan resepi gampang cara saya menyediakan Sambal Tumis. Apa apa pun sambal yang sedap, mesti ada sedikit manis berbanding masin dan masam.

Sambal Tumis Udang
Oleh:

Bahan bahan:
Udang
1/2 mangkuk cili kering kisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam 
1/2 keping asam keping 
Sedikit serbuk perasa

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng udang seketika, angkat dan ketepikan. Jangan usang lama, cukup sekadar bertukar warna.Menggunakan kuali yang sama, tambah lagi minyak masak secukupnya, tumis bawang besar dan bawang putih yang dikisar sehingga agak agak masak. 

Masukkan pula cili kering dan tumis dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak. Memang menumis memakan masa yang lama.

Masukkan satu sudu gula terlebih dahulu, kacau seketika. Tujuan saya memasukkan gula ialah untuk menyebabkan sambal berwarna cantik. Kemudian masukkan sedikit air, garam, gula dan asam keping. 

Dan final sekali, masukkan udang dan biarkan seketika. Kemudian tabur sedikit serbuk perasa, jikalau suka. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.Selamat berbuka puasa kepada semua.

Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon