Jumaat, 25 Mei 2018

Sotong Celup Tepung


Hari ini ialah hari cuti setiap tahun sebagai meraikan Hari pekerja Sotong Celup Tepung

Hari ini ialah hari cuti setiap tahun sebagai meraikan Hari pekerja. Bila cuti jatuh pada hari Isnin, sangat terasa cuti yang merehatkan. Saya dan suami ke MKIC untuk melawat Juita yang akan menduduki peperiksaan A Level bermula pada 3 Mei. 2 hari di sana mnenemankan Juita study. Seperti dijangka perjalanan balik yang terpaksa menempuh kesesakan kemudian lintas di Karak sehingga masuk ke Gombak. Semoga Juita dan rakan rakan dipermudahkan untuk menghadapi peperiksaan A Level dan lulus dengan cemerlang. Aamiin. OK kita tinggalkan dulu potongan perjalanan saya di cuti panjang. 

Sekarang kita masuk sedikit potongan pesanan dan peringatan buat kita semua. Bila kita melaksanakan sesuatu amalan dengan pintar kita akan menerima ganjaran yang lebih. Itulah pentingnya untuk kita menghadiri majlis ilmu. Ianya ialah taman syurga. Jika taman syurga di dunia, tidak kita kunjungi, apakah kita layak untuk menerima syurga di alam abadi kelak? 


Hari ini ialah hari cuti setiap tahun sebagai meraikan Hari pekerja Sotong Celup Tepung

Contoh yang saya ingin kongsikan ialah solat Dhuha yang merupakan solat sunat yang ramai sekali melakukannya. Namun kalau kita tahu waktu yang paling afdhal untuk melakukannya, kita akan menerima pahala yang lebih. Waktu menyerupai yang diajar oleh Rasulullah. Walaupun waktu solat Dhuha ialah pagi kira kira matahari tinggi segalah dan berakhir kira kira 15-30 minit sebelum solat Zohor, namun waktu paling afdhal ialah waktu di mana anak unta beralih daerah iaitu kira kira dalam pukul 10.00 ke 10.30 - 11.00 pagi. Semoga kita sanggup melakukannya dengan istiqamah dan mencari yang lebih afdhal. Harap ianya memberi manafaat. 

Saya dan keluarga memang suka makan sotong celup tepung. Tapi kalau order sotong celup tepung di restoran, kena tengok dulu. Kerana silap silap bukan sanggup sotong celup tepung tapi sanggup cekodok sotong. Hahaha. Cara nak buat sotong celup tepung ni, kena tahu teknik semoga tepung menempel dengan elok di sotong. Pertama sotong kena betul betul kering. Dilap dengan tisu dapur. Kemudian, sotong dicelup dalam telur kuning, sebelum disalut dengan tepung. Setelah diangkat dari kuali, sotong mesti ditos dan kalau boleh masukkan dalam bekas yang dilapik tisu dapur dulu. Kalau kita makan di restoran besar, memang sotongnya bersalut cantik. Sotong celup tepung hari ini, disediakan Nana dengan dibantu Alain. Saya cuma menengok dan menasihat apa apa yang patut sahaja. Boleh klik di SINI untuk entri sebelum ini.

Jom layan resepi dan cara menyediakan sotong celup tepung yang gampang dan sedap di bawah ini. Hari ini ialah hari cuti setiap tahun sebagai meraikan Hari pekerja Sotong Celup Tepung

Sotong Celup Tepung
Oleh:

Bahan bahan:
Sotong - lap dengan tisu dapur sampai kering
Telur
Tepung gandum
Tepung serbaguna
Minyak untuk menggoreng

Cara cara:
Sotong yang dihiris dilap dengan tisu dapur sehingga benar benar kering. Celup sotong di dalam telur. Kemudian masukkan ke dalam tepung gandum.
Selepas itu, dicelup pula ke dalam tepung serba guna. Sedia untuk digoreng.

Goreng di dalam minyak yang agak banyak dan betul betul panas sehingga berwarna keemasan. Jangan digoreng terlalu usang kerana ianya akan mengakibatkan sotong menjadi liat dan keras. 

Angkat dan tos atas tisu dapur. Sedia untuk dihidangkan...


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon