Sabtu, 12 Mei 2018

Southern Yellow Chicken Rice Aka Nasi Ayam Goreng Sedap



Southern Yellow Chicken Rice  Southern Yellow Chicken Rice aka Nasi Ayam Goreng Sedap


Dah beberapa hari, asyik memasak dan berkongsi resepi lauk pauk berasaskan daging korban jer. Entri kuliner berdaging pun meletop letop semenjak beberapa hari ni. Hari ini, kita tukar selera pula kepada kuliner berasaskan ayam. Kot hari hari daging, jemu pulak. Nanti tak pasal pasal tekanan darah naik jadi tinggi pulak, bila makan secara berlebihan. Hahaha. 

Setiap kali menjelang ekspresi dominan perayaan samada Hari Raya Aidil Fitri atau Hari Raya Aidil Adha atau lain lain perayaan, niscaya kaum perempuan akan memikirkan juadah untk dihidangkan pada keluarga masing masing. 

Tapi rasa ibarat tak lengkap, kalau dalam senarai juadah tersebut tidak termasuk salah satunya yang berasaskan nasi. Kalau raya, kita tak mahu lah sekadar sediakan nasi putih. Lagi pulak, kalau nasi putih mesti kena masak sekali pelbagai lauk pauk. 

Sekarang ini, aku lebih mementingkan kualiti masa, tak mahu usang lama berperuk di dapur. Sebaliknya mahu banyak bersama keluarga atau mengisi masa untuk pengisian rohani diri sendiri. 

Jawapan dan caranya, ialah sediakan sajian yang ringkas, mudah, cepat dan yang paling penting sedap dimakan. Haaa tepat gitu. Jadi aku biasanya akan menentukan resepi nasi yang didatangkan dengan satu atau dua lauk sampingan sahaja. Contohnya ibarat nasi ayam, nasi tomato, nasi minyak dsb. Tak perlu banyak lauk. 

Hari ini aku ingin kongsikan resepi yang sangat istimewa, ia itu ala ala nasi Briyani Thailand yang dikenali dengan nama Southern Yellow Chicken Rice. Bukan sahaja sedap tapi cepat disediakan dengan tak perlu disediakan lauk pauk lain. Nasi pun sedap dan berperisa. Nasi ini sangat popular satu waktu dulu dan pernah menjadi viral. 

Walaupun telah usang berhajat untuk mencubanya tapi asyik tertangguh kerana aku perlu masa yang sesuai. Masa saat semua anak anak, ada di rumah. Barulah berbaloi memasak untuk dimakan ramai ramai. 

Nasi ini dimakan dengan sos yang dibentuk dari cili hijau, daun ketumbar, halia, cuka, daun bawang dan garam. Tapi aku menyediakan Sambal Cili Nasi Ayam versi adik saya, Cik Su Hasliza di SINI dan di SINI

Sambal Cili ini niscaya 'win' di kalangan kami berbanding aku menyediakan sambal yang belum niscaya digemari anak anak. Saya menyalin resepi yang juga dikenali sebagai Nasi Ayam Goreng ini dari blog Mamasya di SINI.




Southern Yellow Chicken Rice  Southern Yellow Chicken Rice aka Nasi Ayam Goreng Sedap


Saya mendapatkan banyak pertanyaan samada melalui message atau meninggalkan komen bertanya kalau mereka tak ikut resepi, bagaimana hasilnya? Istilah yang diguna ramai blogger ialah derhaka pada resepi. Susah juga untuk aku menjawabnya. Jadi, memang lah jadi. Tapi jadi dengan lezat lazat atau sekadar ok sahaja. 

Jika boleh, aku syorkan anda mengikut resepi yang ditulis, barulah akibatnya sedap. Ramai yang bertanya apa yang aku gunakan sebagai menambah perasa dalam kuliner saya. Jika aku memasak antara materi yang boleh dikatakan wajib aku masukkan ialah serbuk perasa. Malah ianya ialah antara materi kuliner yang sentiasa ada di dapur rumah saya. 

Kebiasaannya aku memakai serbuk perasa Maggi Cukup Rasa. Kalau tidak memakai serbuk perasa, aku akan memakai serbuk atau kiub pati ayam sebagai menambah keenakan sesuatu kuliner saya. 

Saya harap anda semua sanggup mencuba resepi ini sebagai hidangan keluarga masing masing. OK jom kini kita layan resepi di bawah ini. Seperti biasa, jangan lupa untuk melihat video penyediaan di Instagram dengan klik di Instagram dan youtube channel di SINI untuk video berdurasi lebih panjang. Bagi yang belum follow facebook , boleh klik link di SINI. Jangan lupa untuk share kan hasil dan bencana kuliner anda pada aku ya.



Southern Yellow Chicken Rice  Southern Yellow Chicken Rice aka Nasi Ayam Goreng Sedap

Nasi Ayam Goreng @ Southern Yellow Chicken Rice 
Oleh:

Bahan-bahannya: 
1 ekor ayam - di potong 12 
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa

Cara cara:
Ayam dilumur dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan serbuk perasa. Biarkan seketika agar ianya mesra dan sebati. Goreng ibarat biasa tapi jangan hingga garing. Angkat dan ketepikan. 






Bahan Utk Nasi 
4 cawan beras basmathi - basuh dan tos
4 1/2 cawan air - atau secukupnya
1/2 cawan susu cair - boleh juga guna santan 
1 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar minyak masak 
1 sudu besar rempah kari ayam atau daging
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 labu bawang besar - hiris
2 batang kulit kayu manis, 2 biji buah pelaga dan 3 kuntum bunga lawang 
1/2 kiub pati ayam Maggi
Garam - kalau perlu
Sedikit serbuk lada hitam 
2 helai bay leaves - aku guna daun pandan

Bahan Tumbuk Kasar:
1 inci halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan Lain:
Timun
Buah tomato
Daun sup/daun ketumbar 
Bawang goreng

Cara-Cara:
Panaskan minyak sapi dan minyak masak dan tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga serta materi bahan yang ditumbuk bergairah sehingga wangi. 

Masukkan rempah kari dan kacau rata sebelum dimasukkan sedikit air. 

Masukkan beras, daun pandan, serbuk kunyit dan kacau hingga sebati atau mesra dengan rempah rempah tadi. 





Pindahkan beras ke dalam rice cooker. Tuangkan 1/2 cawan susu cair dan 4 1/2 cawan air. Masukkan kiub pati ayam. 





Susunkan ayam goreng diatasnya. Masak nasi ibarat biasa sehingga masak. 

Setelah masak, ceduk nasi dan ayam ke dalam pinggan dengan berhati hati agar nasi tidak patah dan ayam infinit cantik. Jika suka, boleh tabur daun ketumbar dan bawang goreng. 



Southern Yellow Chicken Rice  Southern Yellow Chicken Rice aka Nasi Ayam Goreng Sedap


Bolehlah dihidangkan dengan Sambal Cili Nasi Ayam bersama tomato, timun dan salad atau dengan Salsa. 




Sambal Cili

5 tangkai cili yang saiz panjang - kalau saiz biasa guna 10
1 biji buah tomato
2 sudu besar cuka 
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa atau secukupnya
2 sudu besar gula pasir 

Masukkan kesemua materi di atas di dalam blender dan kisar sehingga hancur. Tapi jangan terlalu hancur pula. Tak perlu masukkan air kerana tomato akan menghasilkan air. 

Hanya memakai blender secara pulse sahaja. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan. 





Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon