Rabu, 9 Mei 2018

Sup Ikan Merah Yang Gampang Dan Sedap


 hmm nyum nyum nyum lebih lebih lagi sup ikan merah Sup Ikan Merah Yang Praktis Dan Sedap

Sup ikan. Siapa suka makan sup ikan? Hmm ramai nyer yang suka sup ikan, hmm nyum nyum nyum lebih lebih lagi sup ikan merah. Masakan saya hari ini sesuai dan boleh dihidangkan sebagai lauk dalam pantang bagi perempuan yang berpantang selepas bersalin atau selepas mengalami keguguran. Sebetulnya semasa zaman saya di kampung, saya tak ingat kalau pernah makan sup ikan. Makan ikan biasa biasa yang murah murah jer. Ikan kecik kecik macam ikan kembung, ikan tambang, ikan duri, selar kuning jer. Tapi sebelum masuk pecahan sup ikan atau sup kepala ikan, saya nak menulis sedikit ihwal penyebaran maklumat. Zaman kini orang berlumba lumba menciptakan viral sesuatu maklumat. 

Saya nak kongsi intipati kuliah Ustaz Syed Norhisyam di surau kawasan saya bekerja. Ianya berkenaan penyebaran maklumat di hujung jari ihwal gossip, politik, lain lain kisah dan sebagainya. ada hadis zaman Nabi yang sangat sesuai dengan senario yang terjadi di zaman kini di mana maklumat tersebar hanya di hujung jari.

Maksud hadis ialah menyerupai cukuplah seseorang itu dianggap sebagai penipu apabila ianya bersifat mencerita semua masalah yang ia dengar. Dalam konteks ini, ianya termasuk dalam penyebaran kisah melalui group WhatsApp, facebook atau blog. Maksudnya apa yang didengar akan dicerita atau disebar balik pada orang lain. Tidak termasuk penyebaran kisah dari majlis ilmu atau penyebaran resepi yang merupakan ilmu masakan. 

Kenapa dianggap sebagai penipu? Sebabnya dalam semua masalah yang kita dengar, kita tak niscaya samada semua yang didengar ialah maklumat yang sahih. Kita kalau nak menceritakan balik atau berbagi maklumat tersebut, kena lakukan dua masalah terlebih dahulu. Jangan berebut rebut mahu menjadi orang pertama yang menyebar maklumat yang diterima tanpa periksa ketepatannya. Inilah cara Islam manage gosip yang diterima sebelum kita ingin menyebarkannya semoga kita tidak menerima dosa. Takut kita menjadi penyambung pengecap fitnah atau pengecap pengumpat. Maknanya kalau kita nak ceritakan balik, kita kena lakukan 2 langkah iaitu:

1. Tabayyun. Maksudnya ialah clarification. Memastikan kesahihan maklumat yang diterima dengan orang yang menpunyai authority. Ianya ialah menurut Al Alquran surah Al Hujurat ayat 6. 

2. Jika didapati maklumat yang diterima ialah sahih, maka langkah kedua ialah fikir samada masuk akal atau tidak untuk disebarkan maklumat tersebut. Kalau orang yang ceritanya disebar tak suka bila ia tahu apa yang kita sebar, maka ianya jatuh pada kategori mengumpat. 

Sekarang masuk balik pecahan resepi sup ikan. Resepi ini saya berguru saat mengunjungi rumah sahabat kami di Segamat. Ikan yang sedap dipakai untuk menciptakan Sup ikan ialah ikan merah atau ikan jenahak. Yang lain saya tak pernah cuba. Kalau cari ikan merah, pastikan cari yang jenis lembut. Bukan yang bila dimasak akan menggeleding keras.


 hmm nyum nyum nyum lebih lebih lagi sup ikan merah Sup Ikan Merah Yang Praktis Dan Sedap


Saya memang kalau nak makan sup ikan akan memasak sendiri kerana menyediakannya sangat gampang dan ringkas tapi rasanya wallaaa sedaaap. Lebih lagi, lantaran kita yang masak, pastinya terjamin kebersihannya. Lagi lah laju untuk kita ngap kan.

Jom layan resepi gampang tetapi sangat sedap tetapi sangat sedap. Jangan lupa singgah Instagram untuk melihat video. 


 hmm nyum nyum nyum lebih lebih lagi sup ikan merah Sup Ikan Merah Yang Praktis Dan Sedap


Sup Ikan Merah
Oleh:

Bahan bahan:
1 ekor Ikan Merah 
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris kasar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji ubi kentang - kalau suka 
1 batang karot - hiris nipis
1 sudu lada hitam - tumbuk kasar
1-2 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa
Garam - kalau perlu
Daun sup / daun bawang
Bawang goreng

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis halia, bawang merah, bawang putih yang dihiris bersama kulit kayu bagus dan bunga lawang sehingga naik bau.
Masukkan air secukupnya. Masukkan ubi kentang dan karot dan masak sehingga hampir lembut. 

Kemudian masukkan ikan, garam, lada hitam dan serbuk MAGGI Cukup Rasa.

Setelah kentang empuk, taburkan daun bawang dan tutup api. Sebelum dihidangkan, tabur bawang goreng. 


 hmm nyum nyum nyum lebih lebih lagi sup ikan merah Sup Ikan Merah Yang Praktis Dan Sedap

Selamat mencuba...
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon