Isnin, 4 Jun 2018

Ayam Masak Kicap Paling Simple


 Antara yang aku suka tengok ialah IG kuliner Fasha Sandha dan Dato Aliff Terlajak Laris Ayam Masak Kicap Paling Simple


Sejak berilmu ber Instagram ni, rajin juga aku melayan video ringkas artis yang suka memasak. Antara yang aku suka tengok ialah IG kuliner Fasha Sandha dan Dato Aliff Terlajak Laris. Nampak macam mereka berilmu memasak. Lauk lauk yang dimasak oleh Fasha yakni lauk harian yang gampang ibarat ikan kembong goreng, sup ayam, ayam masak kicap, sambal belacan dan sayur bayam. 

Yang simple begitu, juga yang tak jemu dinikmati. Walaupun sekadar ikan kembong goreng, tidak semua kita berilmu menggoreng ikan dengan garing walaupun sesudah sejuk. Begitu juga dengan sambal belacan, tak ramai orang rajin untuk menumbuk cili untuk dibentuk sambal belacan. Itu termasuklah aku sendiri. Lagi yang aku tengok ialah ayam masak kicap yang sangat simple, sesuai untuk hidangan anak anak kecil yang dihentikan mengambil kuliner pedas. Makara hari ini, aku memasak ayam masak kicap ibarat Fasha Sanda. Masak kicap kosong kerana tidak diletakkan cili kisar atau serai atau kulit kayu cantik pun.



 Antara yang aku suka tengok ialah IG kuliner Fasha Sandha dan Dato Aliff Terlajak Laris Ayam Masak Kicap Paling Simple

Sementelah menyentuh nama Dato Aliff Syukri Terlajak Laris, aku bergotong-royong tidak pernah dongeng pun mengenai beliau. Cuma satu hari bila terbaca IG beliau, aku datang tiba menjadi kagum akan kegigihan dan semangat kental yang dia miliki. Ketiadaan kelulusan tinggi dan ketidakpandaian berbahasa Inggeris bukan menjadi penghalang untuk dia menggapai kejayaan. Yang penting dalam pekerjaan, terutama yang bekerja sendiri mesti lah bekerja dengan bersungguh sungguh. Jangan nak mengambil kesempatan atas kebaikan dan proteksi yang diberi oleh boss. Kena menjaga batas dalam pergaulan. Kena tahu batas antara boss dengan staf. Kena sensitif dengan perasaan dan maruah orang lain.

Berbalik kepada resepi pula, kuliner ibarat ini sangat praktikal disediakan di kala sedang bercuti lantaran materi yang dipakai sangat simple dan memasaknya juga sangat mudah. Ada kalanya aku suka tinggal di apartment yang boleh memasak masa bercuti terutama dikala ke Kota Kinabalu. Puas sanggup menjamu anak anak dengan kuliner bahari yang lebih jimat dan sedap jikalau dimasak sendiri. 

Resepi ini hanya menggunakan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk. Jika suka, boleh juga diletakkan sedikit halia tetapi anak anak mesti tidak suka rasa halia.... Jom kita layan resepi gampang ini.



 Antara yang aku suka tengok ialah IG kuliner Fasha Sandha dan Dato Aliff Terlajak Laris Ayam Masak Kicap Paling Simple

Ayam Masak Kicap Paling Simple
Oleh:

Bahan bahan:
6-7 ketul ayam -  lumur garam kunyit dan goreng
Kicap lemak manis
1/2 biji bawang besar Holland - belah 6
1 tangkai cili merah/cili padi
Beberapa helai daun kari - tak letak

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak menggoreng ayam dan tumis materi tumbuk sehingga wangi. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau rata.

Masukkan pula kicap lemak cantik secukupnya. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cili merah. Sesuaikan rasa. Bolehlah ditutup api.



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon