Rabu, 13 Jun 2018

Ayam Sambe Cho Yang Sedap


 Masa untuk memburu malam Lailatul Qadr kerana Tuhan Ayam Sambe Cho Yang Sedap


Malam ini ialah malam ke 25 Ramadhan. Masa untuk memburu malam Lailatul Qadr kerana Allah. Masa untuk mempertingkatkan ibadah dan memecut laju. 

Hari ini saya nak kongsikan sedikit tazkirah oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi di surau BNM berkenaan Lailatul Qadr. Harap sudi membaca sehingga ke akhirnya. Ramai yang dah tahu berkenaan masalah ini, jadi anggaplah ianya sebagai ulangkaji.

  Bulan Ramadhan ialah bulan yang barakah iaitu kebaikan melimpah ruah. Buat amal sikit diberi ganjaran yg banyak. Bulan penuh makfirah di mana setiap malam disenaraikan nama nama orang diberi pembebasan dari api neraka pada mereka yang berpuasa dengan penuh keimanan. 


 Masa untuk memburu malam Lailatul Qadr kerana Tuhan Ayam Sambe Cho Yang Sedap

Doa pada bulan Ramadhan sangat mustajab. Tak payah tunggu lepas solat gres hendak berdoa. Bila teringat jer akan sesuatu, terus minta dari Allah. Dan yang utama, dalam bulan Ramadhan adanya malam Lailatul Qadr yang lebih baik dari 1000 bulan. 

Matlamat utama berpuasa ialah untuk mendapat ganjaran taqwa. Taqwa ialah rasa berhati hati dan berjaga jaga akan aturan Tuhan dalam hati kita biar tidak terbuat masalah yang dimurkai. Ianya umpama orang berjalan di atas jalan yang penuh dengan duri yang akan berhati hati biar tidak terpijak duri. Bila keluar Ramadhan kita jadi sangat berhati hati dengan hukum hakam Allah. 

Ada 2 pengertian malam lailatul Qadr iaitu malam kemuliaan kerana ianya malam Al Alquran diturunkan. Manusia yang sebelumnya dalam keadaan gelap gelita sanggup disatukan kerana panduan dalam Al Quran. Al Alquran diturun sekali gus dari luh Mahfouz ke baitul Izzah. Dari baitul Izzah diturun berperingkat memakan masa 23 tahun. 

Rasulullah sebelum terima wahyu rimas melihat kemungkaran masyarakat jahiliah. Baginda mengasingkan diri di gua hira kerana tidak nampak jalan untuk membaiki keadaan sehingga turun surah Al Alaq. Dengan adanya Al Quran, Rasulullah menpunyai kaedah untuk hadapi orang jahiliah. Kedua malam ketentuan atau ketetapan. Lebih baik dari 1000 bulan dari segi kedalaman, keseriusan, kualiti dsb. Malaikat turun batch by batch bermula maghrib sampai subuh. 

Kalau sanggup digambar dengan pandangan biasa, niscaya tergambar bagaimana lalu lintas langit dengan bumi terlalu sibuk dan sesak. Termasuk ketua malaikat iaitu Jibril juga turun ke langit dunia. Malaikat akan mengatur semua urusan serta kegiatan kehidupan semua insan dari rezeki kematian dll secara detail untuk tahun itu. 

Antara urusan malaikat pada malam tersebut ialah termasuk singgah di hati insan yang dipilih untuk bertemu dengan Al Qadr pada malam itu. Dalaman diri seseorang terdiri dari akal, hati dan nafsu. Hati dipengaruhi nafsu, nafsu pula tiba dari bisikan kejahatan. Hati juga sanggup bisikan kebaikan dari akal. 

Di dalam hati sentiasa berlaku peperangan antara nalar dan nafsu. Sentiasa tak stabil dan berbolak balik. Sentiasa berebut antara malaikat dan syaitan. Manusia terpilih dan ada rezeki maka waktu itu akan diilhamkan pada hati mereka, bisikan kebaikan akan lebih besar lengan berkuasa dari bisikan nafsu kejahatan sehingga tamat hayat. Hasilnya akhlak akan berubah. 

Beliau akan berjaya marah dengan lebih mudah. Akan lebih mendekatkan diri ke masjid. Jarak masjid ke rumah ialah terletak pada hati bukan jarak kaki. Itu lantaran orang yang rumahnya jauh boleh tiba solat ke masjid berbanding dengan orang yang dekat. Bisikan hati akan cepat cepat mengingati bisikan kejahatan. 

Bila nak mengumpat akan cepat berhenti. Hubungan dg Tuhan ibarat solat menjadi lebih baik. Kalau dalam bulan Ramadhan boleh solat sunat banyak, begitu juga di luar Ramadhan. Tanda tanda malam Lailatul Qadr seperti cahaya matahari keesokan hari agak mendung. Tak sejuk dan tak panas sangat. Air mengalir membeku, air maritim masin jadi tawar, pokok sujud dan anjing tidak menyalak semuanya sangat subjektif dan relative dan semuanya bersifat past tenses. 

Allah tak bagi tanda yang sempurna sebelum berlaku kerana ingin menguji keikhlasan hambaNya. Kalau kita memburu kerana Allah, kita tidak akan menentukan tapi lebih bersemangat bila mengetahui tanda tandanya. Kalau kita melaksanakan semata kerana Al Qadr kita akan berputus asa bila sanggup tahu yang ianya telah berlaku. Contoh tujuan kita balik kampung untuk menemui ibubapa tapi bila diberitahu di kampung ada ekspresi dominan durian, kita akan menjadi lebih bersemangat. Kedua, bila sesuatu perkara dirahsiakan, akan timbul keghairahan untuk buat lebih dari biasa. 

Contoh rezeki orang makan honor dengan orang berniaga. Orang berniaga, tak niscaya berapa rezeki yang akan diperolehi setiap bulan. Kaprikornus mereka akan lebih gigih berusaha berbanding orang makan honor yang pendapatan tetap. 

Rumusan jangan mencari tanda Al Qadr pada awan, langit dsb. Tapi cari tanda Al Qadr pada diri kita sendiri. Apakah kita konsisten beramal. Sekiranya kita tiada tanda pun, kita pretend lah kita dah sanggup dengan berazam memperbaiki adat kita dan ubah cara hidup kita. Ambik peluang untuk buat persediaan ibarat mandi. Pakai pakaian khusus. Pakai bacin wangian. Guna peluang yang ada beberapa hari Ramadhan ini dengan bersungguh sungguh. Andai kita mati selepas ini, Insya Tuhan kita akan mendapat keampunan Allah. 

  Masa untuk memburu malam Lailatul Qadr kerana Tuhan Ayam Sambe Cho Yang Sedap

Dalam IG Cholaholla yang merupakan anak kepada Puan Seri Raja Noorashikin, dia selalu menayangkan gambar masakan yang dikenali sebagai Ayam Sambe Cho. Saya nampak memang sangat gampang dengan memakai materi yang gampang tapi sangat menyelerakan. Setelah usang memerhatikan video yang dikongsi, saya dapati ianya sama dengan resepi yang biasa saya gunakan sebelum ini. Cuma versi di SINI dan di SINI lebih banyak materi dengan adanya penggunaan bawang besar, tomato buah, asam keping dan halia. Semuanya sedap sedap cuma versi Cho lebih ringkas tanpa banyak accessories. Meh layan video di bawah ini...
 
Jom layan resepi gampang yang dipelajari dari Cholaholla yang sedap sekali. Terima kasih pada Cho yang tidak lokek untuk berkongsi resepi.. Masa untuk memburu malam Lailatul Qadr kerana Tuhan Ayam Sambe Cho Yang Sedap

Ayam Sambe Cho
Oleh:

Bahan bahan:
5 ketul paha ayam – lumur garam kunyit & goreng 3/4 masak
2 sudu besar cili kisar
Garam
Sedikit gula

Bahan kisar kasar:
5 ulas bawang merah – potong
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis materi kisar  kasar dan masukkan cili kisar. Tumis dalam 5-7 minit dan masukkan garam serta gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau rata dan bolehlah ditutup api.


 Masa untuk memburu malam Lailatul Qadr kerana Tuhan Ayam Sambe Cho Yang Sedap
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon