Rabu, 13 Jun 2018

Classic Chocolate Chips Sedap


Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan Classic Chocolate Chips Sedap


Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan. Masa kita sekolah, universiti ada peperiksaan setengah tahun atau ujian pertengahan semester. Kenapa ujian itu diperlu? Untuk menilai performance kita separuh masa pertama. Sekarang kita telah melalui ujian pertengahan bulan Ramadhan. Patut markah dah keluar untuk 15 hari Ramadhan. Cuba renungkan untuk separuh masa Ramadhan, berapa markah yang telah kita dapat?. Berapa ramai anak yatim yang telah kita santuni. Berapa ramai orang miskin yang telah kita bagi makan. Berapa banyak airmata telah kita keluar atas nama taubat nasuha. Kalau tak banyak yang kita lakukan, jadi besar kemungkinan kita belum lulus.



Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan Classic Chocolate Chips Sedap


Ustazah mengajak kita semua supaya tidak mensia siakan beberapa hari Ramadhan yang masih berbaki ini untuk menekuni satu penghulu segala ibadah iaitu berdoa. Sekarang kita telah mulai masuk 10 hari terakhir. Ustazah berikan cadangan supaya kita tidak mensia siakan dengan baki yang ada ini. Tekuni satu ibadah iaitu yg sesuai sifat dengan bulan ini sebagai penghulu segala bulan. Al Qadr yakni penghulu segala malam. Apa dia penghulu ibadah? Ianya ialah doa termasuk solat juga yakni doa. Nabi sebut Doa yakni penghulu ibadah. Ayat yang terkait dengan penghulu ibadah iaitu, bermaksud, Apabila hambaku berdoa pada ku. Aku erat dengan Kamu. Aku akan mengabulkan doa orang yang meminta"

Kita menpunyai banyak masalah, banyak hajat, banyak masalah yang disedihkan. Bila berhajat, minta dengan Allah. Semakin mahir seorang insan menyerupai kaunselor atau orang kaya, makin susah nak berjumpa dengan dia. Punya payah nak jumpa manusia. Tapi tidak dengan Allah. Yang Mahakuasa yang Maha Kaya, sangat erat dengan kita. Hebatnya ajuan Allah. Yang akan ubah kehidupan kita ialah dengan berdoa secara bersungguh sungguh. Hadis nabi bersabda bermaksud, Yang Mahakuasa aib bila hamba angkat tangan meminta dan tangan jatuh dalam keadaan tangan kosong. Pasti Yang Mahakuasa bagi. Apalagi dalam bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan yang terkait dengan ayat doa. Belajar untuk minta yang mahir dan luar biasa dari Allah. Dari doa kita semua menggambarkan hati kita ini mengenal Allah. Umpama kita jumpa orang kaya yang pemurah susah nak jumpa. Terpaksa buat temujanji tapi bila sanggup jumpa, kita hanya minta hanya RM200. Begitu juga dengan Allah. Yang Mahakuasa Maha Kaya. 

Kenapa kita tak berdoa dengan sesuatu yang mahir dan luar biasa. Semoga bermanafaat. Sebelum masuk penggalan resepi saya ingin menulis sedikit penggalan Ustazah. Saya pernah mengikuti program rakaman dia jikalau tak silap 3 Ustazah di Masjid Kuning Kota Damansara. Ketika itu, saya tidak kenal siapa beliau. Belum pernah mendengar nama beliau. Namun mula tertarik selepas mendengar tazkirah dia di corong corong radio. Suaranya yang lemak merdu, lembut tutur bicara mengakibatkan saya mengagumi beliau. Peluang bertemu di surau daerah saya bekerja hari ini, menambahkan kekaguman saya pada beliau. Ustazah sangat elok secara in person dan menpunyai aura yang mengakibatkan kita ingin mendekati. Doa yang dibaca selepas solat sangat santun dan rendah diri. Meminta dari Yang Mahakuasa dengan budpekerti yang sukar saya nyatakan melainkan kita sendiri mendengan...






Ketika saya sedang menyimpan biskut yang telah disiapkan Nana makan sekeping dan secara impulsif menyampaikan sedaap nyer. Ianya homogen cookies yang rangup di luar tapi soft di dalam. Bukan sahaja rasanya sedap tapi juga baunya semerbak sekali. Lebih lebih lagi haruman vanilla. Hihihi ala ala Tisu Muka Kleenex haruman Vanilla lah pula ya. Rasanya hampir sama dengan rasa biskut famous amous di SINI dan chocolate chips Nana di SINI serta Biskut Coklat Chips berkacang di SINI. Semuanya sedap. Pilih jer mana satu resepi yang berkenan di hati. Anak anak niscaya suka dengan biskut chocolate chips menyerupai ini. Tak perlu berhabis duit untuk membeli biskut famous amos. Layan video di bawah ini juga ya...





Jom layan resepi yang gampang dan ringkas ini. Pasti ianya menjadi kegemaran anak anak. Selamat mencuba dan jangan lupa selamat berdoa di 10 hari terakhir Ramadhan ini...

Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan Classic Chocolate Chips Sedap

Classic Chocolate Chips
Oleh:

Bahan bahan:
½ cawan mentega - unsalted - suhu bilik
½ cawan gula perang
½ cawan gula halus - boleh kurangkan
1 biji telur gred A - suhu bilik
1 sudu kecil vanilla extract
1 ¼ cawan tepung serbaguna
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu kecil baking soda
½ sudu kecil garam
1 ½ cawan chocolate chips
1 cawan walnut - bakar dan potong bernafsu - opsyenal

Cara Cara:
Putar mentega dengan gula dan gula perang sampai sebati. Masukkan telur dan vanilla. Kacau sebati.

Dalam bekas lain, ayam tepung dengan tepung jagung, baking soda dan garam. Masukkan ke dalam adunan mentega dan kacau sebati. Masukkan pula chocolate chips dan kacang walnut.


Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan Classic Chocolate Chips Sedap


Menggunakan ice cream scoop atau sudu besar, scoop adunan dan bentukkan bebola dan susun atas baking paper. Sejukkan adunan dalam sekurangnya 1 jam. Adunan boleh disimpan dalam freezer untuk kegunaan akan tiba juga.



Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan Classic Chocolate Chips Sedap


Panaskan panggangan pada suhu 325F/180C. Jarakkan dalam 3 inci antara adunan. Bakar selama 15-18 minit atau sehingga keliling kelihatan keperangan. Sejukkan adunan atas baking tray.



Catatan tazkirah Ustazah Nor Hafizah Musa berkenaan Tarbiah Ramadhan Classic Chocolate Chips Sedap


Jika adunan dibekukan, susun adunan atas baking tray san biarkan ianya thaw selama 20 minit pada suhu bilik sebelum boleh dibakar.




Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon