Sabtu, 2 Jun 2018

Jeruk Buah Buahan Asam Boi Yang Sedap


Kebelakangan ini fikiran saya agak keliru dan bercelaru Jeruk Buah Buahan Asam Boi Yang Sedap


Kebelakangan ini fikiran saya agak keliru dan bercelaru. Tiba datang menyerupai saya keseorangan. Tanpa sahabat untuk berbicara. Mereka hilang tanpa sanggup dihubungi mengakibatkan saya tertanya tanya, apakah nasihat di sebalik ini. Saya menjadi sangat down. Bila perkara ini saya luahkan pada Kak Kama, guru Al Alquran saya ketika saya pergi ke rumah dia untuk mengaji. Kak Kama telah menanyakan apa lagi yang saya inginkan, apa lagi yang saya tidak punya. 

Di ketika orang lain perlu bekerja dan agak susah, sedang saya berjawatan yang baik dan bekerja dalam pejabat berhawa dingin, punya suami dan anak anak, punya rumah dan kereta, punya anak anak yang sihat dan sempurna, hidup dalam bulat golongan elit. Beliau memberi pola seorang jiran dia yang seumur hidup terpaksa menjaga anak orang untuk mencari nafkah. Kebelakangan ini fikiran saya agak keliru dan bercelaru Jeruk Buah Buahan Asam Boi Yang Sedap

Kak Kama menasihatkan saya agar melihat orang yang lebih susah dan memperbanyakkan bersyukur atas nikmat yang dikurniakan selama ini. Bak bertih, Kak Kama bersyarah. Saya tidak menjawab kepada semua pertanyaan Kak Kama. Semua yang Kak Kama sebut yaitu bukan perkara yang saya tidak tahu atau bukan perkara yang pertama kali saya mendengarnya. Semuanya benar belaka. 

Tetapi kecelaruan saya tidak semuanya berkait dengan apa yang Kak Kama sebutkan. Saya tinggalkan majlis hari itu, dengan satu perasaan yang bertambah "takut" bila Kak Kama berkongsi apa yang dipesan kepada dia bahawa bila umur meningkat, tubuh kita berbau tanah. 

Balik dari rumah Kak Kama, saya kerap mencium lengan saya kalau ianya telah berbau tanah. Ya tidak tidak mungkin kerana kita dijadikan dari tanah dan jasad kita akan kembali bersemadi di dalam tanah.

  

Saya menulis apa yang saya inginkan menyerupai ingin jadi baik, ingin jadi seorang yang humble tetapi hakikatnya saya sentiasa tidak bersendirian. Saya sentiasa dihasut agar menjuruskan diri pada dunia yang penuh hina dina. Ada kalanya saya sangat benci dan merasa sangat jengkel melihat kekaguman dan sanjungan dunia pada pangkat jawatan, pada gelaran, pada harta kekayaan. Darjat seseorang terus menjadi tinggi dengan hanya bergelar dan berjawatan. Begitu kah? 

Saya tidak seharusnya mengambil acuh akan semua ini. Tetapi bila saya memikir dan sakit hati akan semua itu, bermakna saya yaitu seorang yang hampir tewas. Tewas dengan nafsu sendiri. Saya memang benci dengan permainan dunia tapi saya gagal untuk mengeluarkan diri secara total darinya. Di kebanyakan masa, saya terjerumus. Saya tidak melaksanakan menyerupai apa yang saya ingin lakukan. 

Tidak ada salahnya mencari dunia demi akhirat. Islam tidak melarang hambaNya mencari kekayaan dunia. Yang salahnya bila dunia disanjung sanjung, mencari dunia untuk kemasyhuran dan beriak riak. Ini yang harus dilawan, nafsu yang mengajak kepada perkara yang negatif.  

Bila diri terkapai kapai, saya mencari seseorang sebagai sahabat bicara. Baru lah saya tersedar yang saya bahwasanya hanya bertemankan sahabat alam maya melalui perantaraan iphone dan ipad. Mereka lah "teman" yang sentiasa mengembirakan hati saya. 

Hmm mungkin betul saya keliru dan celaru. Saya hanya menulis mengikut fikiran yang celaru. Celaru menyerupai jeruk buah asam boi agaknya. Dalam satu bekas terdapat pelbagai rasa manis, masam, pedas dan masin. Tak tahu yang mana satu yang saya suka dan yang mana satu yang saya tidak suka. 

Cukuplah di sini dahulu kerana saya tahu pada jadinya hanya saya yang perlu terus berjuang untuk berada di jalan yang benar. 

Jom layan Jeruk Buah Buahan Asam Boi yang sangat popular kini ini. Lebih lebih lagi bila melihat Zarina Zainuddin menjual di Instagram beliau. Harga bila dibeli sangatlah mahal. Makara jom kita berjimat dengan menyediakannya sendiri di rumah.....


Kebelakangan ini fikiran saya agak keliru dan bercelaru Jeruk Buah Buahan Asam Boi Yang Sedap

Jeruk Buah  Buahan Asam Boi
Oleh:

Bahan bahan:
3 biji mangga lemak bagus muda
1 biji jambu batu
15 biji asam boi - saya suka warna putih
3 tangkai cili padi merah di hiris halus
1 cawan gula pasir

Cara cara:
Kupas dahulu mangga muda dan jambu batu. Buang kulit mangga, buang biji dan dihiris nipis. Rendam dalam air kapur dalam 20 minit untuk meranggupkan buah buah jeruk. Kemudan basuh higienis dan tos sehingga kering airnya.


Masukkan cili padi dan asam boi. Masukkan gula pasir dan kacau rata.  Masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais dalam 3-4 jam. Sedia untuk dimakan. 

Saya masukkan gula ke dalam bekas terus lantaran ala ala nak cepat. Jangan buat macam ni, comot dan tak kemas tau.
Nota:
Boleh juga ganti cili padi dengan chilli flakes.

Boleh letak limau kasturi yang dibelah dua ke dalam jeruk.


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon