Sabtu, 9 Jun 2018

Masak Lemak Udang Dengan Timun Renta Yang Sedap


Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap


Secara jujur saya katakan bahawa saya tidak menyangka dengan apa yang saya alami kini ini. Semuanya di luar dugaan. Saya tidak menyangka sama sekali bahawa blog yang saya hasilkan dengan tujuan untuk berkongsi resepi menjadi sangat dikenali. 


Semasa cukup umur dulu, pernah berangan angan untuk menjadi seorang yang popular, ingin masuk dalam majalah. Hahaha semenjak kecil memang memasang angan untuk menjadi penyanyi kekonon. Tapi kini saya masuk majalah bukan kerana menceburi bidang seni tapi yakni kerana masakan. 

Saya memang semenjak dulu sangat suka menyimpan resepi dan memang akan berusaha mendapatkan resepi walaupun dengan mereka yang tidak dikenali. Saya mengakui kadang kadang agak susah untuk menerima resepi. Ada orang yang bila ditanya sepatah, jawab sepatah. Seperti tidak betul betul mahu berkongsi resepi. Mereka hanya menayangkan gambar masakan, bila diminta resepi, akan membisu menyepi. Tapi ada juga yang nampak keikhlasannya, akan didik satu persatu sehingga jelas. Begitu lah ragam manusia. Ada pelbagai ragam.  Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap

Saya sungguh terharu dan bersyukur dengan apa yang Tuhan kurniakan bila ramai memberitahu mereka menerima manafaat dari blog saya. Selain itu, saya juga mengambil peluang untuk berkongsi ilmu sebagai dakwah dari majlis majlis ilmu yang saya hadiri. Dan yang mengembirakan bila mereka juga memberitahu suka membaca coretan tazkirah yang saya tulis. Alhamdulillah agar kita semua menerima manafaat di dunia dan akhirat. 

Saya tidak sempurna, jauh sekali dari menuju ke arah itu. Saya tidak sekali kali ingin menjadi seorang yang tepat kerana kesempurnaanhanyalah milik Tuhan sahaja. Makara bila ada yang menulis bahawa mereka melihat kehidupan saya sangat tepat dan mempunyai segalanya yakni tidak tepat. Saya cuma mungkin bernasib baik kerana Tuhan memberi peluang untuk merasai kenikmatan hidup. Tapi hidup saya juga tidak lepas dari ujian. Namun sebalik ujian atau penderitaan, niscaya ada kemanisannya. Jika kita sabar, niscaya Tuhan menggantikan dengan sesuatu yang lebih baik.

Sekarang kita masuk belahan resepi pula. Seperti biasa, saya ada menyediakan video untuk kuliner ini. Makara kalau ingin melihatnya, bolehlah singgah di instagram . Saya pernah memasak Masak Lemak Udang memakai resepi ini di SINI. Tapi saat itu, saya memakai peria kerana tidak ada timun tua. 

Oleh kerana teringat ingat keenakan Masak Lemak Udang dan Timun Tua saat berbuka puasa di surau semasa Ramadhan lalu, saya berusaha juga mencari timun tua. Oleh kerana usang tersimpan, timun dah menjadi masak dan lembik. Makara tak perlu untuk direbus dulu. 

Satu kasus yang unik berkenaan dengan masak lemak saya hari ini ialah kerana ianya tidak memakai bawang merah sebaliknya hanya memakai bawang putih. Kalau biasanya yang ditemui adalah penggunaan bawang merah. Kecuali masak lemak cili padi negeri Sembilan yang pribadi tidak memakai bawang.  Jom layan resepi yang gampang dan sangat cepat disediakan ini.Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap

Masak Lemak Udang dengan Timun Tua
Oleh:  

Bahan bahan:
1 kg udang - buang kulit tengah
1 biji timun renta – rebus seketika
2 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
Garam
Gula
1 kg santan pekat
2 batang serai - ketuk
2-3 helai daun kunyit

Cara cara:
Timun dibuang kulit, biji dan dipotong. Rebus terlebih dahulu sehingga lembut. Saya tak rebus kerana timun sudah masak dan lembik.


Kisar cili merah, cili padi dan bawang putih. Masak materi kisar dengan sedikit air sehingga mendidih. Kemudian dituangkan santan dan masukkan daun kunyit dan serai sehingga mendidih dengan api perlahan sambal terus dikacau.

Setelah santan mendidih, masukkan udang dan timun. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap Masak Lemak Udang Dengan Timun Tua Yang Sedap

Nota:
Boleh juga kalau mahu menumis materi kisar dengan sedikit minyak sebelum dimasukkan santan.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon