Isnin, 4 Jun 2018

Masak Pindang Pedas Ikan Bawal Putih


ntipati dari video Mujahadah dalam Ibadah oleh Ustaz Jafri Abu Bakar yang sangat cantik Masak Pindang Pedas Ikan Bawal Putih


Saya ingin berkongsikan intipati dari video Mujahadah dalam Ibadah oleh Ustaz Jafri Abu Bakar yang sangat bagus. Boleh klik di SINI kalau ingin mendengar sendiri youtube oleh Ustaz Jafri. Agak panjang namun saya mengharapkan semoga anda semua sudi membaca sehingga ke akhir. 

Sesungguhnya masa yang dihabis dikala membacanya, akan diberi ganjaran di hari alam abadi kelak. Lagi baik, kalau ianya sanggup dikongsikan pula. Kita diingatkan supaya menjaga solat Subuh berjemaah di mana Nabi menyebut pahala bagi mereka yaitu seolah beribadah seluruh malam. Sangat rugi bagi siapa yang meninggalkan solat subuh berjemaah. 

Di padang Mashyar orang yang solat Subuh berjemaah akan terkejut melihat banyaknya pahala mereka. Dia akan terkejut kerana ia tak pernah bangkit beribadah dari Maghrib sehingga Subuh tanpa henti. Dia berkata, saya tak pernah buat macam ni. Kalau saya tahu, tiap hari saya nak solat subuh berjemaah. Nasihat ustaz, kalau tak sempat sekali pun, usahakan untuk solat 2 orang pun tak apa. Asalkan solat Subuh secara berjemaah. 

Kedua, jaga solat Asar berjemaah. Waktu yang sangat penting iaitu waktu Malaikat bertukar shift. Rujuk hadis perihal doa para malaikat. Malaikat yang jaga sebelah siang akan turun waktu subuh dan naik waktu asar. Malaikat yang jaga sebelah malam turun waktu asar dan naik waktu subuh. Sewaktu Malaikat naik mengadap, Tuhan bertanya dalam keadaan Tuhan Mengetahui, Tuhan bertanya apa hambaKu sedang buat? Jawab Malaikat, waktu saya turun mereka sedang solat dan waktu saya naik mereka sedang solat. Maka ampunkan lah dosa mereka di hari kiamat. Doa yang sangat hebat. ntipati dari video Mujahadah dalam Ibadah oleh Ustaz Jafri Abu Bakar yang sangat cantik Masak Pindang Pedas Ikan Bawal Putih

Doa para Malaikat yang tak pernah melakukan dosa niscaya diterima Allah. Ketiga, jaga solat Isyak berjemaah. Nabi Muhammad SAW menyebut, barang siapa solat Isyak berjemaah pahala baginya seolah beribadah qiamullail separuh malam dari pukul 12 tengah malam sehingga Subuh. Seolah kita solat, baca Al Alquran dan zikir sepanjang separuh malam tanpa henti. Zaman Nabi, sahabat bertanya macam mana kalau nak kenal orang munafik di kalangan kami? Jawabnya ialah mereka yang tak pergi solat Subuh dan Isyak berjemaah. Ini bukan solat yang boleh berlakun. Nak elak ciri orang munafik, pergilah solat Isyak dan Subuh berjemaah. 

Selain solat berjemaah, jangan tinggal hingga bila bila ialah solat witir. Nak jadi orang soleh, sifatnya ialah qiamullail. Tak mahu masuk neraka, caranya ialah qiamullail. Nak jadi orang yang Tuhan tak izin masuk neraka ialah dengan qiamullail. Matlamat kita ialah syurga, untuk bersahabat dengan Tuhan dan tak diizin masuk neraka. Makara caranya ialah dengan menjadi jago qiamullail. 

Antara tanda banyaknya dosa seseorang ialah susah nak bangkit tahajjud. Maka pastikan kita melaksanakan qiamullail sebelum tidur. Tak perlu tidur dulu. Hanya solat tertentu menyerupai solat tahajjud sahaja perlu tidur dulu. Tapi solat witir tak perlu tidur. Saidina Umar ialah orang yang berpengaruh dan Saidina Abu Bakar pula seorang yang sangat berhati hati kerana solat witir sebelum tidur. Selepas solat Isyak, terus buat solat Witir selepas solat baadiah. Buat 3 rakaat Witir atau paling ringkas 1 rakaat solat Witir. Pastikan kita menjadi jago qiamullail kalau kita nak masuk syurga. Jangan sesekali meninggalkan solat witir hingga final hayat. Seterusnya, jangan tinggal membaca Al Alquran hingga bila bila. Biar hanya satu muka surat, bacalah Al Alquran sebaiknya selepas solat Subuh. Iaitu sebelum kita melihat kasus lain. 

Sekarang kita masuk pecahan resepi. Hari ini saya nak tunjukkan resepi Masak Pindang Pedas yang saya gres berguru di instagram. Teruja melihat kuliner yang ditumis dengan suara yang menciptakan kita merasa lapar. Saya gunakan ikan bawal putih, yang merupakan ikan yang agak gres dalam hidup saya. Zaman zaman dulu tak pernah makan dan tak pernah beli ikan ini. 

Rupanya ikan ini sangat mahal dan sangat popular di kalangan orang Cina. Kalau nak yang lagi sedap, kena beli yang besaiz besar dan gemuk. Barulah isinya ada rasa menyerupai isi ketam. Itu bukan saya yang cakap tapi mitra saya yang memberitahunya. Sejak itu, saya jadi sangat teruja untuk membeli ikan bersaiz besar menyerupai ikan kerisi, ikan bendo dll. Tapi untuk hari ini, saya pilih ikan bawal putih bersaiz kecil sahaja kerana untuk memasak pindang, saya tak mahu memotong ikan. Nak letak sekor sekor dalam kuah.

Jom kita lihat resepi yang saya salin sesudah melihat instragram Datin Ina. Bahan yang dipakai ringkas sahaja. Lagi pulak, teruja tengok video ia memasak di instagram. Cuma kena tengok berulang ulang kali, untuk mendapat materi bahan yang digunakan...
  

ntipati dari video Mujahadah dalam Ibadah oleh Ustaz Jafri Abu Bakar yang sangat cantik Masak Pindang Pedas Ikan Bawal Putih

Masak Pindang Pedas Ikan Bawal Putih
Oleh:

Bahan bahan:
2 ekor ikan bawal putih
2 batang serai
Pes asam jawa
Garam

Bahan tumbuk kasar
8 Bawang merah
4 Bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
Belacan
4 tangkai cili padi kampung
2 tangkai cili merah

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis materi tumbuk serta serai sehingga wangi.  

Masukkan air asam jawa. Bila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa.


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon