Sabtu, 16 Jun 2018

Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi SedapMee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap  Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap

Saya ingin mulakan dengan perkongsian petikan dari kuliah Surau Ad Dhuha berkenaan Hadis 40 oleh Ustaz Hamim. Kali ini belahan Hadis ke24 iaitu Pengharaman perbuata zalim. Sesungguhnya saya mengharamkan kezaliman atas diri Ku. Dan Aku jadikan zalim itu haram sesama kamu. Maka jangan lah kau zalim menzalimi. Zalim ialah meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya. Atau melaksanakan sesuatu kasus lebih dari hadnya. Seperti makan berlebihan. Solat hiperbola juga adalah zalim. Contoh bila seseorang solat dengan tak tidur tidur. Pertandingan makan burger, ialah zalim juga kerana makan lebih dari had nya. Badan terpaksa mendapatkan dan menghadam lebih dari sepatutnya. Zalim ada pula peringkat menyerupai zalim pada diri sendiri dan berbeza ikut impak dari kezaliman tersebut. Mustahil Tuhan bersifat zalim. Kalau ada ujian berlaku pada seseorang, bukan bermakna Tuhan zalim pada kita. Cuma kita belum tahu kenapa Tuhan uji kita begitu. 

Dalam kitab Mustika hadis berkenaan pesan yang tersirat di sebalik musibah. Antaranya ialah pada orang beriman, ialah kerana Tuhan hendak mengampunkan dosanya. Musibah juga ialah dalam bentuk perasaan bimbang dan sedih. Bimbang apa yang telah berlaku atau apa yang akan berlaku. Atau berlaku sakit pening. Hatta duri atau benda tajam yang tercucuk pun, Tuhan ampunkan dosa kecil dengan syarat mesti sabar dengan ujian. 

Tiada akibat bagi orang sabar melainkan pahala yang besar. Contoh insiden tsunami di Acheh, bila berlaku peristiwa alam ialah juga ruang dan peluang untuk orang beriman unruk menerima pahala sabar. Bila Tuhan kenakan azab di neraka bukan kerana Tuhan zalim. Jangan disalahkan melainkan diri sendiri tapi kerana dia yang degil dan menentukan melaksanakan kasus jahat. Firman Allah, setiap kau berada dalam keadaan sesat, tidak mengetahui apa apa melainkan mereka yang Aku beri petunjuk kepadanya.  Maka minta lah petunjuk dari Ku dan nescaya Aku akan beri petunjuk pada nya. 
Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap  Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap


Saya mendapatkan personal message dari Izzah Atirah mengenai mee talam yang saya postkan dalam blog sebelum ini di SINI. Lantas saya menanyakan cara penyediaan mee talam oleh keluarga beliau. Resepi gampang ini sangat sedap dan memang cepat disediakan. Kata Izzah inilah resepi mee talam yang disediakan bonda dia untuk sajian mereka adik beradik yang ramai. Menggunakan sayur kangkung sawah yang ditanam sendiri dan memakai kicap 3 ayam yang hanya terdapat di Terengganu. Teruja untuk mencuba, jadi saya meminta Hubby membeli mee dan sayur kangkung. Oleh kerana tiada kicap 3 ayam, saya menggantikannya dengan kicap elok Jalen sahaja. Saya memang suka mencuba resepi keluarga turun temurun. Jangan lupa layan video penyediaan mee talam di bawah ini...
Jom layan resepi yang gampang dan cepat disediakan ini. Sekali sekala layan masakan simple membolehkan kita menikmati enaknya masakan orang kampung yang humble....

Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap  Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap

Mee Talam Kampung
Oleh:

Bahan bahan:
1 pek mee kuning
5 ulas bawang putih - ketuk
Sedikit udang kering - tumbuk kasar
Kangkung
Kicap cap 3 ayam - saya guna kicap elok Jalen
Sedikit gula

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan udang kering dan kacau seketika sampai naik bau.


Masukkan pula cili kisar dan tumis sehingga cili masak, masukkan sedikit air biar cili tidak hangit. Biarkan sehingga air mendidih seketika. 

Masukkan mee dan kacau rata. Masukkan pula sayur kangkung. Tambah air kalau mee belum cukup lembut. Akhir sekali, masukkan kicap dan sedikit gula. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.

Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap  Mee Talam Kampung Yang Simple Tapi Sedap


Nota:
Boleh dimasukkan garam kalau udang kering tidak masin. Saya tidak memakai garam eksklusif kerana telah cukup rasa masinnya.
Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon