Jumaat, 15 Jun 2018

Saguppal Aka Asam Guppa Sedap Untuk Berbuka Puasa


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak usang lagi Saguppal aka Asam Guppa Sedap Untuk Berbuka Puasa


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak usang lagi. Saya mengambil peluang untuk memohon maaf atas keterlanjuran goresan pena atau bahasa yang dipakai mungkin tidak sesuai atau menyakiti hati selama ini. Tanpa pembaca dan follower, blog mungkin akan menjadi bertambah suam kuku dan alhasil sejuk beku. Saya besar lengan berkuasa dan gagahkan diri untuk menulis blog dek kerana sokongan yang diberi selama ini. Ramai yang menghantar message menanyakan kenapa blog saya semakin sepi. Namun begitu, setiap hari niscaya ada antara 80,000 sampai 100,000 page view cuma follower blog saya masih baka rendah. Saya pun tak tahu kenapa ramai yang masih segan segan untuk follow blog Azie Kitchen. 



Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak usang lagi Saguppal aka Asam Guppa Sedap Untuk Berbuka Puasa

Begitu juga dengan Instagram azie kitchen yang lebih suram berbanding IG blogger lain. Saya juga telah menukar nama page facebook ke Blog jikalau saya dapati ada 7 sampai 8 page memiliki nama sama iaitu . Supaya tidak terkeliru, jom follow dan like facebook Blog di SINI ya. Sebelum tengok resepi, kita jamu minda dengan perkongsian petikan menarik dari kuliah Ad Dhuha Ustaz Helmi berkenaan pandangan dan indera pendengaran Tuhan pada kita yang tak akan hilang. Tuhan nampak, Tuhan dengar dan Tuhan tahu walau apa yang ada dalam hati kita. 

Sifat kesempurnaan Tuhan Taala baka dan tidak akan berkurang. Tuhan tiada berkehendak yang gres untuk menyempurnakan akan kekayaannya. Tuhan Maha Kaya dan kau yang fakir yang sentiasa berkehendakkan pertolongan Allah. Fakir kerana kita tiada apa apa. Hatta untuk beribadah pun kita perlu pertolongan Allah. Tanpa pertolongan Allah, kita tidak akan dapat hadir majlis ilmu, tidak sanggup membaca Al Alquran dsb. Makara kembalikan apa yang kita buat semuanya pada Tuhan Taala kerana semuanya berlaku dengan pertolongan Tuhan Taala. Jika kita ingat yang kita adalah fakir, maka perasaan ujub akan terkeluar dari diri kita. Ujub ialah rasa besar hati dengan ibadah kita.


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak usang lagi Saguppal aka Asam Guppa Sedap Untuk Berbuka Puasa


Kuih Saguppal atau dipanggil juga Asam Guppa ini disediakan oleh Makku Saniah. Oleh kerana ianya agak berbeza dengan Asam Guppa yang saya sediakan sebelum ini di SINI, jadi saya pun meminta Makku kongsikan resepi untuk dimasukkan dalam blog sebagai referensi di masa hadapan. Secara mudahnya ia ialah kuih sagu yang dikepal kepal sebelum dimasukkan dalam kuah.

Jom layan resepi Saggupal di bawah ini. Resepi berkuah seperti ini memang menjadi kegemaran saya untuk hidangan sebagai juadah berbuka puasa. Kebanyakan kuih muih berair banyak dijual di festival bazar Ramadhan...


Sempena kedatangan bulan Ramadhan tidak usang lagi Saguppal aka Asam Guppa Sedap Untuk Berbuka Puasa

Saguppal
Oleh:

Bahan bahan:
200 gm sagu
1 kotak santan kotak
1 cawan susu cair
Gula secukup rasa
Secubit garam
1 helai daun pandan
Sedikit pewarna

Cara cara:
Sagu dibasuh dan di bancuh dgn air panas sama paras sagu. Gaulkan dan biarkan ia kembang. Bila agak sejuk, kepal kepalkan kecil kecil. Kalau nak sagu berwarna warni asingkan sagu dan letak pewarna disukai.

Masukkan ke dalam santan yang agak cair. Masakkan santan bersama daun pandan memakai api perlahan. Kacau perlahan lahan sehingga  sagu tu masak.

Bila masak,  masukkan gula dan halba secukup rasa. Masukkan jugak sedikit susu cair untuk menambah lemak.

Jika suka, masukkan dalam peti sejuk seketika sebelum dihidangkan. Nyaman dimakan sejuk sejuk.


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon