Selasa, 5 Jun 2018

Sambal Tumis Sotong Bertelur Pujaan Hati


Kuliah Jumaat Ustazah Fadilah berkenaan Kitab Riyadhus Shalihin Sambal Tumis Sotong Bertelur Pujaan Hati


Saya ingin kongsikan sedikit petikan Kuliah Jumaat Ustazah Fadilah berkenaan Kitab Riyadhus Shalihin. Ustazah kongsikan berkenaan dalam banyak banyak solat sunat, solat tahajjud yang paling teratas. Allah bekerjsama mengejutkan kita tiap tiap malam. Dalam satu malam, kita pasti terjaga samada kerana dahaga atau terjaga untuk ke tandas dsb. Makara kalau dah bangun, tu kerjakan lah solat tahajjud paling kurang pun sebanyak 2 rakaat dan lepas itu, sambunglah tidur jika terlalu mengantuk.  Waktu yang paling afdhal untuk mengerjakan solat tahajjud ialah sepertiga malam, iaitu antara pukul 3-4 pagi. Boleh juga dikerjakan solat tahajjud sebelum masuk waktu Suboh. 



Kuliah Jumaat Ustazah Fadilah berkenaan Kitab Riyadhus Shalihin Sambal Tumis Sotong Bertelur Pujaan Hati

Ianya umpama pokok buahan yang berbuah di hujung musim. Boleh dimakan walaupun tak sedap. Lebih baik dari pribadi tak mengerjakannya. Bukan syarat sah tahajjud, untuk kita mesti tidur dulu. Tapi sebaik baik nya tidur sekejap. Sebaik baik puasa selepas berpuasa di bulan Ramadhan ialah puasa pada bulan Muharram. Paling kurang hari Isnin dan khamis dalam bulan Muharram. Sesiapa yang berpuasa pada 10 Muharram akan diampunkan dosa setahun yang lalu. Dosa dengan Allah. Bukan dosa dengan yang lain lain. Dosa dengan Tuhan menyerupai solat di final waktu, ada rasa sombong diri dsb. Berdosa dengan manusia, masih perlu memohon kemaafan dari insan juga. Makara elakkanlah mengumpat dan mengata orang lain kerana ianya yaitu dosa yang mungkin perlu dilunaskan di darul abadi kelak.

Hari ini aku nak kongsikan sambal tumis sotong. Bukan resepi luar biasa pun tapi sajalah nak kongsi kan. Nanti tak ada pulak materi untuk update blog kan? Ada yang kata blog dah kurang pembaca dan kini ramai beralih pada instagram. Pada pendapat aku sendiri, aku masih sukakan blog kalau mahu mencari apa apa maklumat menyerupai resepi dsb. Blog ditulis dengan penuh kasih sayang dan tanggungjawab. Nak menulis kena ada bahan, kena letak gambar, kena formatkan dll. Di blog dikongsikan detail sesuatu masakan, cara penyediaan dsb. Sedang fb atau Instagram lebih santai dan seolah touch and go sahaja. Tak personalise. Itu pendapat aku sahaja, jangan kecam sayaaa. Instagram hanya untuk mengisi masa lapang, bolehlah. Layan layan mata sebelum bershopping online. 

OK kini masuk cuilan sambal tumis.  Memasak sambal tumis yang sedap tidaklah susah tetapi perlu tahu teknik menyediakan sambal yang betul. Saya berguru memasak darkeluarga, dari mitra kawan dan sentiasa memperbaiki diri dari masa ke semasa. Hatta nak memasak sambal tumis pun aku tetap berguru sampai kini. Lebih lebih lagi sambal tumis yaitu lauk kegemaran suami dan anak anak. Saya masih ingat berguru tips untuk menghasilkan sambal yang berwarna anggun dan berkilat dari arwah Kak Ena dikala aku gres menjejakkan kaki di alam pekerjaan. Bayangkan telah hampir 30 tahun. 

Untuk menghasilkan masakan yang sedap memerlukan latihan dan latihan. Tidak cukup sekadar menpunyai pengetahuan semata. Tapi kena dipraktikkan. Sejak itu, aku memang mengamalkannya. Kemudian aku berguru pula dari sepupu aku cikgu Wan Faizah sesudah merasai sambal tumis ikan bilis dia yang sangat sedap. Hari ini, aku saja cuba letakkan sedikit kunyit hidup kerana saya ada terbaca tips dari orang yang berniaga nasi lemak yang kunyit hidup boleh mengakibatkan sambal tumis kita berwarna lebih cantik.

Hari ini aku memasak sotong baki dari sotong yang aku Masak Kicp Pedas di SINIJom layan resepi sambal tumis sotong bertelur yang aku gunakan hari ini. Sambal tumis mestilah sedikit ada rasa manis, barulah sedap...



Kuliah Jumaat Ustazah Fadilah berkenaan Kitab Riyadhus Shalihin Sambal Tumis Sotong Bertelur Pujaan Hati

Sambal Tumis Sotong
Oleh:

Bahan bahan:
500 gram sotong - kalau bertelur lagi sedap
20 tangkai cili kering - guna 5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris, aku tak letak
2 sudu besar gula pasir atau secukup rasa
Sedikit gula merah/gula Melaka
Garam
1 asam keping
Sedikit santan/susu cair - opsyenal

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit kunyit hidup
Sebesar ibu jari belacan bakar - opsyenal

Cara cara:
Masak sotong dalam kuali seketika sehingga air sotong keluar. Angkat dan tos airnya. Sotong sedia untuk dipakai dalam masakan.




Kisarkan materi kisar dengan memakai minyak masak. Kisar sehingga lumat.

Panaskan minyak yang banyak, tumis bawang besar hiris sehingga naik basi sahaja. Masukkan materi kisar dan kacau rata. Perlahankan api dan terus dikacau dengan api perlahan.

Masukkan cili kisar dan terus masak sehingga cili benar benar masak dan terbit minyak. Ianya memakan masa agak lama. Jika minyak kurang, bolehlah ditambah dikala menumis.

Setelah terbit minyak, masukkan gula terlebih dahulu dan kacau rata. Gula akan mengakibatkan warna sambal menjadi anggun dan berkilat.

Masukkan sotong dan kacau rata. Tuang sedikit air mengikut kepekatan sambal yang disukai. Masukkan air asam jawa/asam keping dan garam. Nota: berdasarkan abang ipar saya, warna sambal lebih anggun kalau memakai asam keping.





Kacau rata sehingga sotong dan sambal masak dan mesra. Jangan terlalu usang kerana sotong akan menjadi liat.



Kuliah Jumaat Ustazah Fadilah berkenaan Kitab Riyadhus Shalihin Sambal Tumis Sotong Bertelur Pujaan Hati


Nota:
Sambal lebih sedap kalau disediakan sehari sebelumnya.

Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon