Isnin, 4 Jun 2018

Sambal Tumis Udang Kegemaran KeluargaBila bersendirian saya suka membayangkan kasus yang pelik pelik Sambal Tumis Udang Kegemaran Keluarga


Bila bersendirian saya suka membayangkan kasus yang pelik pelik. Saya akan mengingati kembali detik detik saat bersama arwah ayah, kakak abang, Bonda dan semua yang rapat dengan saya yang telah meninggal dunia. Saya terbayang yang suatu saat dulu, saya duduk bercakap cakap dengan mereka, makan bersama sama tapi sekarang mereka tiada lagi. 

Saat bersama mereka umpama video yang awet di memori saya. Saya melihat semuanya dengan terang umpama saya sedang menonton televisyen. Namun mereka tidak lagi sanggup dicari di mana mana sudut. Tak boleh lagi call. Dulu saya akan mencari mereka tat kala menpunyai masalah, sekarang mereka tiada lagi. Bila bersendirian saya suka membayangkan kasus yang pelik pelik Sambal Tumis Udang Kegemaran Keluarga

Ramai lagi orang yang dulu pernah saya temui, sekarang telah tiada lagi. Ke mana mereka semua? Soalan udik yang saya tanya pada diri saya sendiri. Bodoh kerana bertanya soalan yang saya telah tahu jawapannya. Saya terbayang pulak, kubur di mana mereka dibaringkan di dalamnya. Bagaimana mereka yang dulu pernah makan tidur bersama sekarang berbaring seorang diri ditimbusi tanah bertahap di atasnya. 

Saya tak tahu bila orang lain juga mengalami keadaan menyerupai saya yang imaginasi sangat tinggi. Setiap kali mendengar berita kematian, saya akan membayangkan roh mereka yang sedang melihat apa yang sedang terjadi pada jasad. 

Saya dulu amat takut untuk melihat orang mati. Sehingga terbawa bawa ke dalam tidur. Mungkin kerana tiada ilmu. Tetapi kini, gres saya sedar menziarahi simpulan hidup bukan sahaja memberi keinsafan pada diri tetapi juga diberi ganjaran pahala yang sangat besar, sebesar Bukit Uhud yang sanggup kita lihat dengan mata kepala kita sendiri bagaimana besarnya saiz bukit itu. 

Selepas sahaja saya menulis ini, saya sanggup message WhatsApp dari sobat baik saya Zaiman yang memberitahu rakan dia gres meninggal. Hari yang sama kami bersembang berkenaan simpulan hidup isteri rakan sekerja kami sehari sebelumnya. 

Sesungguhnya dunia hanya pinjaman. Jika diberi kesenangan dan kebijaksanaan, ingatlah ianya ialah ujian. Jika diberi kesusahan dan kekurangan, ianya juga ujian. Usah berkeluh kesah. Kita sama sama lalui ujian ini dengan tabah dan sabar. Peringatan buat diri saya sendiri. 

Saya memang gemar ke Pasar Taman Tun yang sangat higienis dan kering walaupun ianya pasar basah. Boleh pakai dress dan berkasut tinggi lah bila ke sana. Setiap kali ke sana, mesti mata menjadi rambang melihat ikan yang besar dan segar. Saya tidak bercadang pun untuk membeli udang tapi bila melihat udang yang besar dan segar, saya dah tewas. Itu pun saya minta hanya sekilo. Seekor bersaiz lebih besar dari ibu jari saya. Bila udang jer, niscaya terbayang lauk yang gampang tetapi sedap iaitu sambal tumis udang.  

Sebenarnya, masaklah apa sahaja bila memakai udang, niscaya sedap. Saya suka masak goreng kunyit sahaja. Ringkas dan sedap sangat sangat. Masakan yang biasa dimakan di zaman kanak kanak dulu. 

Jangan lupa melihat video penyediaan sambal tumis udang di Instagram ya. Jom tengok resepi yang sangat mudah...
 ,

Bila bersendirian saya suka membayangkan kasus yang pelik pelik Sambal Tumis Udang Kegemaran Keluarga

Sambal Tumis Udang Simple
Oleh:

Bahan bahan:
1/2 kg udang
5-6 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar Holland
Gula
Garam
1 keping asam keping

Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng udang seketika. Angkat dan tos.

Menggunakan minyak yang sama, tumis materi kisar dan cili kisar sehingga cili benar benar masak dan garing. Masukkan gula dan kacau rata. Masukkan pula garam dan asam keping. Tuang sedikit air.

Masukkan pula udang yang telah digoreng. Kacau rata sehingga udang masak.

Masukkan pula bawang besar yang dihiris nipis dan kacau sehingga bawang besar masak dan layu. Sesuaikan rasa dan boehlah diangkat dan dihidangkan.

Bila bersendirian saya suka membayangkan kasus yang pelik pelik Sambal Tumis Udang Kegemaran Keluarga

Nota:
Sambal yang sedap mesti ada rasa anggun sedikit.


Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon