Ahad, 3 Jun 2018

Sotong Goreng Kunyit Yang Simple Simple Aje



Sejak melihat Azrinaz Mazhar Hakim memasak sotong goreng kunyit Sotong Goreng Kunyit Yang Simple Simple Aje


Sejak melihat Azrinaz Mazhar Hakim memasak sotong goreng kunyit, aku jadi sangat teringin. Saya belum pernah menggoreng sotong menyerupai yang ia buat. Sotong yang dilumur garam kunyit digoreng menyerupai menggoreng ikan kerana memakai minyak yang banyak. 

Masalah dengan perumahan di Kota Damansara ialah tiada pasar basah. Sekiranya ingin menerima kuliner berair segar, kenalah ke Pasar Taman Tun. Kalau di sana, memang aku akan minta sotong yang bertelur sahaja. Seingat saya, inilah kali pertama aku menggoreng sotong memakai minyak yang banyak menyerupai menggoreng ikan atau ayam. 

Bagi kuliner maritim yang segar menyerupai udang, sotong atau ketam, aku suka memasak secara simple agar ianya tidak menenggelamkan keenakan serta kemanisan rasa sebenar kuliner maritim tersebut.

Sotong goreng kunyit aku hari ini memang win. Terasa manisnya sotong. Kalau masa kecil kecil dulu, Arwah Bonda akan menyediakan sotong rebus hitam. Sekali sekala, disediakan ketupat sotong. Itu jer kuliner yang aku makan yang memakai sotong. Masakan orang kampung yang simple. 

Kehidupan kami semasa dulu menyebabkan aku sendiri gres merasai setengah kuliner menyerupai sambal tumis, rendang dsb. Ingat lagi dikala gres berkahwin, kami banyak membeli ikan gelama sahaja. Ini yaitu kerana ikan gelama yaitu ikan yang lebih murah harganya. Tak reti makan ikan yang mahal mahal pun. Kali pertama makan ikan senangin semasa dalam pantang di rumah Bonda Mertua.



Sejak melihat Azrinaz Mazhar Hakim memasak sotong goreng kunyit Sotong Goreng Kunyit Yang Simple Simple Aje

Jom layan resepi gampang di bawah ini. Laaa sotong goreng kunyit pun nak share ke. Alaa tak kisahlah kan. Asalkan blog sentiasa sanggup di update, kira OK lah. 

Seperti biasa, aku juga ada menyediakan video di Instagram . Bukanlah video untuk menunjukkan cara menggoreng sotong pun tapi kerana aku memang berminat dengan video masakan. Saya rasa seronok dan puashati melihat video  masakan yang aku hasilkan walaupun masih banyak yang perlu diperbaiki. Saya akan menonton video kuliner hatta video menggoreng ikan sekali pun. 



Sejak melihat Azrinaz Mazhar Hakim memasak sotong goreng kunyit Sotong Goreng Kunyit Yang Simple Simple Aje

Sotong Goreng Kunyit
Oleh:

Bahan bahan:
Sotong
Garam
Serbuk kunyit
Bawang besar - hiris
Cili merah - hiris

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng sotong yang telah dilumur dengan garam dan kunyit. Balik balikkan. Bila telah masak, masukkan bawang dan cili. Kacau rata.



Bila bawang layu, bolehlah ditutup api. Taraa siaaap....



Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon