Khamis, 7 Jun 2018

Terung Bercili Pedas Yang Sedap Serta Perlunya Penghijrahan Cinta Orang yang melihat Tuhan kecil dan melihat proteksi Tuhan sebagai besar Terung Bercili Pedas Yang Sedap Serta Perlunya Penghijrahan Cinta


Kita akan menyambut Maal Hijrah esok. Tapi apa erti hijrah pada kita? Orang yang melihat Tuhan kecil dan melihat proteksi Tuhan sebagai besar, akan bekerja bersungguh sungguh untuk mencapai apa yang diingini. Di ketika ini, apa yang kita perlu lakukan bukan lah menyerupai penghijrahan di zaman Rasulullah yang penuh dengan cabaran dan ancaman. Rasulullah hanya berhijrah selepas mendapat perintah Allah. 

Ketika ini apa yang perlu kita lakukan ialah melaksanakan penhijrahan minda, penghijrahan keyakinan, penghijrahan sikap, penghijrahan cinta dan banyak lagi. Apa makna atau nilai di sebalik sambutan Maal Hijrah ialah untuk kita memperbaharui azam. Dengan berhijrah kepada menyayangi Allah.  Orang yang melihat Tuhan kecil dan melihat proteksi Tuhan sebagai besar Terung Bercili Pedas Yang Sedap Serta Perlunya Penghijrahan Cinta

Orang yang solat ialah orang yang sangat cintakan Allah. Solat berjaya mencegah perbuatan mungkar. Tapi cukup ke dengan sekadar solat kalau kita belum bercinta dengan Tuhan dan Rasulullah. Bagaimana gelagat mereka yang sedang bercinta? Pasti akan sentiasa merindui dan akan sentiasa bertanya khabar di setiap saat, kan? Bagaimana dengan kita? Adakah kita begitu dengan Tuhan dan Rasulullah? 

Kuliah Ustazah Dr Rubiah K Hamzah hari ini juga berkongsi berkenaan dongeng duka seorang isteri berkerjaya bila mendapat tahu suami mulai curang. Kalau sepasang suami isteri tidak lagi bersembang dan berbicara. Kalau dalam kereta boleh tidur, maknanya emosi antara keduanya ialah zero. Kalau saling tak lagi peduli satu sama lain. Itu juga tanda tiada lagi perasaan cinta antara keduanya. Selama ini dia tidak pernah ambil peduli apa acara suami, tidak pernah cuba membaca handphone suami, dengan siapa suami selalu ber whatsapp jauh jauh malam sehingga satu hari, dia terbaca whatsApp intim dan mesra suami dengan wanita lain. Ianya telah mengubah perilaku beliau dari tidak peduli kepada menjadi sangat "concern" dengan cuba mencuri curi baca mesej di dalam handphone suami dan bermetamorfosis sangat penyedih. Itu maknanya "direct line'' dari Allah. 

Peringatan dan mesej dari Tuhan semoga melaksanakan penghijrahan cinta. Supaya hanya menyayangi Allah. Kebanyakan perkahwinan yang gagal ialah kerana isteri menyayangi suami lebih dari menyayangi Allah, juga menyayangi dunia lebih dari cintakan akhirat. Sedangkan jikalau kita cintakan Allah, tak perlu untuk kita mencari kecurangan suami kerana Tuhan niscaya akan menawarkan kecurangan suami di satu masa kelak. Lagi pulak, menyayangi suami tidak sanggup memberi jaminan kebahagiaan. Kerana kunci kebahagiaan ialah pada Allah. Tuhan yang Maha Suci, Maha Berkuasa, Maha Pelembut.


Kena segera untuk melaksanakan penghijrahan azam sebagai contoh, saya jaga suami kerana Allah. Jangan simpan sampah dan fikiran negatif. Kita akan nampak apa yang kita fikir. Bila benda kotor banyak, benda gres tak sanggup masuk. Jasad kita ialah pinjaman dari Allah. Siapa yang mengurus jasad ikut perintah Allah, Insya Tuhan iblis takut. 

Hari ini jom sama sama mulakan berhijrah. Cintakan Tuhan dan Rasulullah lebih dari segala cinta di dunia ini. Pertama, jadikan jasad kita paling higienis di sisi Allah. Semua anggota jasad kita. Bangun tidur, bersyukur terlebih dahulu kerana masih boleh bangun, kaki masih boleh berjalan. Mata masih boleh melihat dsb. Kedua, cuci segala anggota jasad dari semua dosa. Ubah cara pandangan mata. Ubah pandangan mental. Jangan gampang mentafsir. Jangan cepat percaya dengan apa yang kita tengok tanpa bukti. Jaga pendengaran semoga tidak mendengar sampah. WhatsApp jangan dibaca semua. Baca yang mana mana penting sahaja. 

Banyak memberi dari menerima. Jika tidak suka dengan boss, banyakkan bersabar. Ingatkan bahawa boss yang sombong dengan pekerja ialah boss yang sombong dengan Allah. Buat semua pekerjaan dengan rasa ibadah. Antara cara membersihkan jasad ialah dengan setiap kali menggunakan baju, akan mulakan dengan doa. Malahan apa sahaja, lakukan kerana Allah. Ianya ialah peringatan buat saya sendiri. Selamat berhijrah buat saya.

Sebelum hingga ke penghujung, saya ingin menulis sedikit pecahan resepi yang saya kongsikan hari ini. Telah usang 4 batang terung terperap dalam peti. Sayang pulak jikalau rosak dan terpaksa dibuang begitu sahaja. Kaprikornus semasa melayan IG ternampak Ina memasak terung bercili pedas. Bahan asas kuliner dia boleh dikatakan sama sahaja iaitu cili merah, cili hijau, cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan. Bahan lain opsyenal bergantung kepada apa yang dimasak iaitu serai, daun kunyit, kunyit hidup dan asam keping/asam jawa. Bayangkan dengan materi asas tersebut, pelbagai jenis kuliner sanggup disediakan dari masak lemak, masak pindang, telur goreng pecah, nasi goreng, sayur goreng dsb. 

Yang penting kita mesti menggunakan kreativiti masing masing dalam menyediakan kuliner buat keluarga tersayang. Jom layan resepi lauk kegemaran saya ini. Lebih lebih lagi jikalau menggunakan terung yang kecil dan lembut. Orang yang melihat Tuhan kecil dan melihat proteksi Tuhan sebagai besar Terung Bercili Pedas Yang Sedap Serta Perlunya Penghijrahan Cinta

Terung Bercili Pedas
Oleh:

Bahan bahan:
Terung 
Ikan bilis

Bahan tumbuk kasar:
4 batang cili merah
1 batang cili hijau
3 tangkai cili padi
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Belacan - opsyenal

Cara cara:

Panaskan minyak. Goreng terung seketika. Angkat dan ketepikan. Kemudian tumis materi tumbuk sehingga wangi.

Masukkan ikan bilis. Kacau rata sehingga ikan bilis agak masak.

Akhir sekali, masukkan terung dan kacau rata. Masukkan garam secukup rasa. Siap.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon