Ahad, 3 Jun 2018

Udang Goreng Pedas Dengan Terung PipitSaya memang tidak ada mood untuk menulis kebelakangan ini Udang Goreng Pedas Dengan Terung Pipit


Saya memang tidak ada mood untuk menulis kebelakangan ini. Memang mood ke laut. Walaupun cuba untuk bertenang, tapi ada ketika terasa juga stress. Alih alih terus tubuh rasa tak sihat, rasa panas demam dan mula sakit tekak. Memang stress bila aku terpaksa mencuri curi masa yang ada untuk menciptakan senarai tetamu, menerima akreditasi kehadiran dan lalu menyusun atur meja tetamu mengikut kategori. 

Sebelum tidur, aku akan menciptakan semakan termasuk memastikan ejaan nama dan gelaran yaitu tepat. Mengadakan majlis pada selesai tahun agak mencabar kerana ramai sahabat sahabat aku yang bercuti ke luar negara, ada yang mengerjakan umrah dan ada juga yang terpaksa menghadiri majlis perkahwinan andal keluarga yang jatuh pada hari yang sama. Saya memang tidak ada mood untuk menulis kebelakangan ini Udang Goreng Pedas Dengan Terung Pipit

Mengadakan majlis perkahwinan secara "seated" menambahkan lagi pening kepala. Bukan bahagia untuk memastikan tetamu yang se geng sekepala berada di meja yang sama. Seboleh mungkin, aku tidak mahu ada pembaziran bila meja tidak dipenuhi. Kaprikornus bila di dikala akhir, ada yang tidak hadir, aku terpaksa cepat cepat menjemput rakan yang lain. 

Alhamdulillah teknologi banyak membantu terutama akomodasi WhatsApp yang membolehkan kita berkomunikasi dan menerima akreditasi dengan cepat. Bayangkan bagaimanalah agaknya kalau kita masih bergantung dengan sistem pesanan ringkas SMS.  OK kini kita beralih belahan resepi lah pulak. 

Resepi hari ini yaitu resepi biasa masak sambal pedas, cuma aku olah dengan menambah terung pipit. Saya mula kenal dan suka dengan terung pipit selepas mendengar dongeng Nur Aizam, rakan sekerja lebih 20 tahun dulu berkenaan keenakan resepi ikan bilis goreng sambal dengan terung pipit keluarga beliau. Dari situlah, terung pipit mula menjadi antara sayuran kegemaran aku dengan rasanya yang sedikit pahit pahit. Saya lebih suka digoreng untuk kita merasai kemanisan isi udangnya. Kaprikornus kalau dimasak ibarat ini, niscaya kemanisan isi udang masih kekal. 

Jom layan resepi gampang tetapi tidak cepat muak. Jangan lupa tengok video dalam Instagram ya....


Saya memang tidak ada mood untuk menulis kebelakangan ini Udang Goreng Pedas Dengan Terung Pipit

Udang Goreng Pedas Dengan Terung Pipit
Oleh:

Bahan bahan:
6 ekor udang
1 mangkuk terung pipit
1 batang serai - ketuk
1 keping asam keping
Garam

Bahan Tumbuk:
2 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
3 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng udang seketika. Angkat dan ketepikan. Masukkan pula terung pipit dan goreng seketika. Angkat dan ketepikan.


Saya memang tidak ada mood untuk menulis kebelakangan ini Udang Goreng Pedas Dengan Terung Pipit


Menggunakan minyak yang sama, tumis pula materi tumbuk sehingga wangi. Setelah itu, masukkan udang dan terung pipit yang digoreng tadi.

Masukkan asam keping dan sedikit garam. Bolehlah diangkat.Sumber http://www.aziekitchen.com/


EmoticonEmoticon